
Jablkový pie s vanilkovou omáčkou
Jablkový pie s vanilkovou omáčkou je jemný dezert pozostávajúci z piškótového cesta vykrojeného na malé kolieska, naplneného sladkou dusenou jablkovou náplňou, posypaného chrumkavou mrveničkou a podávaného poliateho teplou vanilkovo-smotanovou omáčkou.
Počet kusov: 9
Doba prípravy: asi 35 min.
Doba pečenia: asi 10 minút roláda, asi 10 minút mrvenička
Prísady:
Na cesto:
- 4 vajcia
- 60 g cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 50 g hladkej múky
Na náplň:
- 8 olúpaných jabĺk
- 20 g cukru
- 1 balíček škoricového cukru
Na posypanie a poliatie:
- 50 g cukru
- 50 g masla
- 80 g hladkej múky
- 1 balíček pudingu s vanilkovo-smotanovou príchuťou
- 500 ml mlieka
- 40 g cukru
Ešte potrebujeme:
- plech na pečenie
- papier na pečenie
- formičky na vykrajovanie asi 9 cm
Príprava:
- Na prípravu cesta vyšľaháme vajcia, cukor a vanilínový cukor elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni do peny.
- Zľahka vmiešame múku a rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do rúry piecť.
- Olúpané jablká nakrájame na kocky a dusíme s cukrom a škoricovým cukrom domäkka.
- Na posypanie ručne zmiešame cukor, maslo a múku, dáme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme asi 10 minút do chrumkava.
- Z vychladnutej piškóty vykrajujeme formičkou kolieska, formičku necháme okolo piškóty, naplníme jablkami a posypeme vychladnutou mrveničkou. Rovnako pripravíme všetky kolieska.
- Pred podávaním polejeme horúcim vanilkovo-smotanovým pudingom.
Elektrická rúra: 180 °C (predhriata)
Teplovzdušná rúra: 160 °C (nepredhriata)
Plynová rúra: stupeň 3 (nepredhriata)
Doba pečenia: asi 10 minút
Zdroj foto: Dr. Oetker