Jablkový pie s vanilkovou omáčkou

Jablkový pie s vanilkovou omáčkou

Jablkový pie s vanilkovou omáčkou je jemný dezert pozostávajúci z piškótového cesta vykrojeného na malé kolieska, naplneného sladkou dusenou jablkovou náplňou, posypaného chrumkavou mrveničkou a podávaného poliateho teplou vanilkovo-smotanovou omáčkou.

Počet kusov: 9
Doba prípravy: asi 35 min.
Doba pečenia: asi 10 minút roláda, asi 10 minút mrvenička


Prísady:

Na cesto:

  • 4 vajcia
  • 60 g cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 50 g hladkej múky

Na náplň:

  • 8 olúpaných jabĺk
  • 20 g cukru
  • 1 balíček škoricového cukru

Na posypanie a poliatie:

  • 50 g cukru
  • 50 g masla
  • 80 g hladkej múky
  • 1 balíček pudingu s vanilkovo-smotanovou príchuťou
  • 500 ml mlieka
  • 40 g cukru

Ešte potrebujeme:

  • plech na pečenie
  • papier na pečenie
  • formičky na vykrajovanie asi 9 cm

Príprava:

  1. Na prípravu cesta vyšľaháme vajcia, cukor a vanilínový cukor elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni do peny.
  2. Zľahka vmiešame múku a rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do rúry piecť.
  3. Olúpané jablká nakrájame na kocky a dusíme s cukrom a škoricovým cukrom domäkka.
  4. Na posypanie ručne zmiešame cukor, maslo a múku, dáme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme asi 10 minút do chrumkava.
  5. Z vychladnutej piškóty vykrajujeme formičkou kolieska, formičku necháme okolo piškóty, naplníme jablkami a posypeme vychladnutou mrveničkou. Rovnako pripravíme všetky kolieska.
  6. Pred podávaním polejeme horúcim vanilkovo-smotanovým pudingom.

Elektrická rúra: 180 °C (predhriata)
Teplovzdušná rúra: 160 °C (nepredhriata)
Plynová rúra: stupeň 3 (nepredhriata)

Doba pečenia: asi 10 minút

Zdroj foto: Dr. Oetker