Celozrnný jablkový koláč

Celozrnný jablkový koláč

Náročnosť: ľahká príprava
Vystačí na: asi 24 porcií
Doba prípravy: asi 40 minút
Doba pečenia: asi 30 minút

Prísady:

Na náplň:
1 1/2 kg jabĺk
200 ml bieleho vína alebo jablkového džúsu
4 PL bazového sirupu
šťava z 1 citróna
100 g sušených brusníc

Na cesto:
5 bielkov
štipka soli
300 g zmäknutého masla alebo margarínu
200 ml bazového sirupu
kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
5 žĺtkov
300 g celozrnnej alebo špaldovej múky
1/2 balíčka Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
1 zarovnaná KL mletej škorice

Ešte potrebujeme:
plech na pečenie (30 x 40 cm)
elektrický ručný šľahač


Príprava:

1. Na prípravu náplne jablká očistíme, olúpeme a nakrájame na malé kocky. Vložíme do väčšieho hrnca, pridáme víno alebo džús, sirup a šťavu z citróna a podusíme na nízkom stupni asi 10 minút. Jablká necháme na sitku odkvapkať a nálev zachytíme. Necháme vychladnúť.

2. Na prípravu cesta vyšľaháme bielky so soľou elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. V mise vyšľaháme maslo alebo margarín na najvyššom stupni dohladka. Pridáme sirup, kôru a žĺtky a krátko na strednom stupni zašľaháme. Múku zmiešame s kypriacim práškom a škoricou a zľahka vareškou vmiešame do zmesi. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov. Cesto nanesieme na vymastený a múkou vysypaný plech a uhladíme. Jablká naukladáme na cesto a rovnomerne posypeme brusnicami. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra:    160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 30 minút

3. Koláč po upečení ihneď poprepichujeme špajdľou a polejeme nálevom z jabĺk. Necháme vychladnúť.