Zlepšite jedálniček a predĺžite si život minimálne o 8 rokov

Zlepšite jedálniček a predĺžite si život minimálne o 8 rokov

Akákoľvek pozitívna zmena v jedálničku sa počíta. Zdravé stravovacie návyky vám vaše telo oplatí pevným zdravím, veselou mysľou, dostatkom energie i dlhším životom.

Vo februári tohto roka boli publikované výsledky zaujímavej štúdie, ktorá bola uskutočnená v Nórsku. Vedci sa snažili zistiť, či zmena stravovacích návykov k lepšiemu má šancu predĺžiť život človeka. Výsledky sú naozaj zaujímavé. Odborníci prišli s tým, že tí, ktorí konzumovali zdravú, pestrú a vyváženú stravu mediteránskeho typu, žili v priemere o osem až trinásť rokov dlhšie.

Štúdia však prišla aj s viacerými ďalšími zaujímavými informáciami. Za zmienku stojí napríklad to, že keď človek začne jesť zdravú stredomorskú stravu až v šesťdesiatke, platí, že si môže predĺžiť život o osem až deväť rokov. Dokonca aj keď osemdesiatnik obmedzí spotrebu mäsa a, naopak, do jedálneho lístka zaradí viac rastlinných potravín, pridá si zhruba tri roky života. To znamená, že nikdy nie je neskoro začať. Výskumníci tiež upozornili na to, že čím skôr človek začne zdravo jesť, tým lepšie, pretože bude dlhšie žiť.

Zásady stredomorskej stravy

  • Výsledky nórskej štúdie potvrdili to, čo svorne tvrdí väčšina odborníkov na výživu či lekárov. Stredomorská strava patrí k najzdravším. Ak neviete, čo si máte pod týmto pojmom predstaviť, pozrite sa na niekoľko zásad mediteránskeho stravovania.
  • V oblastiach okolo Stredozemného mora sa snažia v jedálničku preferovať čo najpestrejšiu škálu pestrých potravín. Ide o zeleninu, ovocie, celé zrná, zdravé tuky v podobe orechov, semien a olivového oleja. V jedálničku sú zastúpené aj ryby. Mliečne výrobky sa konzumujú skôr striedmo. Stredomorská strava obsahuje málo bieleho a červeného mäsa. Platí to aj pre vajíčka. Červené víno sa pije s mierou.
  • Ako vyzerá jedálny lístok na jeden deň v tomto ponímaní? Tak napríklad na raňajky si dáte kvalitné celozrnné pečivo s vajíčkom, paradajkami a avokádom. Obed pozostáva zo zeleninového šalátu, celozrnného pita chleba a hummusu. Večera je zložená z lososa, pečených zemiakov v šupke s olivovým olejom a zeleninou.

Tipy, ako sa postupne dopracovať k stredomorskému stravovaniu

Zmeniť jedálniček zo dňa na deň je náročné. Uprednostnite radšej robenie malých a postupných zmien. Dobrou voľbou je pridať ku každému jedlu zeleninu a ovocie. Jete každý deň mäso? Postupne jeho spotrebu obmedzte, napríklad na jeden deň v týždni. Neodmysliteľnou súčasťou stredomorskej stravy je olivový olej. Nahraďte ním bežne používané rafinované oleje.
Mirka