Žerucha siata – výživná a chutná

Žerucha siata – výživná a chutná

Ak máte radi zeleninu a z nej pripravené chutné šaláty, žerucha by na vašom stole jednoznačne nemala chýbať. Tento malý zelený zázrak môžete pestovať na okennej parapete. Rastlinka sa vám za vašu starostlivosť odmení chutnými zelenými lístkami, ktoré sú plné vitamínov a minerálnych látok. Lístky disponujú zvláštnou chuťou, ktorá pripomína reďkovku. Mieša v sebe pikantnosť s troškou horkosti a zaručene ozvláštni mnohé jedlá. Použiť ju môžete do šalátov, omáčok alebo na celozrnný chlieb potretý maslom.

Ako žeruchu pestovať?

Semienka žeruchy siatej kúpite v každých záhradkárskych potrebách. Väčšinou sa odporúča semienka naukladať na vlhkú vatu na ľubovoľný podnos alebo misku. Je nevyhnutné, aby ste semienka udržiavali v neustálej vlhkosti. Je možné pestovať ju aj v kvetináči. O pár dní uzrú svetlo sveta drobné rastlinky. „Úrodu“ zbierame nožnicami a použijeme na dekoráciu a dochutenie jedál. Odborníci však odporúčajú neprekročiť dennú dávku, ktorá je stanovená na jednu polievkovú lyžicu denne.

Zdroj: pixabay.com

Poznáte zloženie žeruchy siatej?

Zelené lístočky sú obdarené veľkým obsahom železa a vitamínu C. Okrem toho „zelená krásavica“ obsahuje meď, horčík, draslík a dokonca vápnik. Okrem vitamínu C sú v rastlinke zastúpené aj vitamíny E, B1 a provitamín vitamínu A, teda betakarotén. Spomínané vitamíny sú známymi antioxidantami. Ich úlohou je odstrániť z organizmu toxické látky. Zároveň významným spôsobom posilňujú celkovú imunitu človeka.

Pravidelná konzumácia žeruchy vás zbaví zdravotných ťažkostí

Pre vysoký obsah železa odporúčame žeruchu konzumovať pri anémii. Vitamín C zasa výrazným spôsobom eliminuje únavu a vyčerpanie. Celkovo žerucha podporuje trávenie a ovplyvňuje činnosť čriev. Rastlinu si naordinujte v čase užívania antibiotík alebo pri pretrvávajúcich žalúdočných alebo črevných problémoch. Ak potrebujete podporiť chuť do jedla, určite zaraďte žeruchu do svojho jedálnička. Výživné látky v rastlinke pozitívne vplývajú na celkovú činnosť pečene a žlčníka. Odborníci ju odporúčajú aj pre tých, ktorí majú problémy s udržaním stabilnej hladiny cukru v krvi. Dokázaný je tiež vplyv na činnosť obličiek. Rovnako účinná je pri zápaloch dýchacích ciest. Čoraz viac sa diskutuje o jej protirakovinových účinkoch.

Žerucha – ovplyvňuje zdravie, ale aj krásu

Máte dlhodobé problémy s krvácaním ďasien? Začnite pravidelne žuť žeruchu, ktorá vás týchto problémov zbaví. Po spracovaní lístkov možno rastlinu využiť ako ústnu vodu. Žerucha má skvelé antiseptické účinky. Čo to znamená? Rastlinu môžete použiť na výrobu obkladov na kožné ťažkosti, teda rôzne vyrážky, opar, akné alebo ekzémy. Pozitívny vplyv má na hemoroidy.

Už v minulosti ju využívali pri nízkej sexuálnej energii a na zvyšovanie plodnosti. Stojí zato, vyskúšať túto informáciu v praxi. Čo poviete?

Jar je ideálnym ročným obdobím na konzumáciu žeruchy. Rastlina vás zbaví únavy a zároveň prečistí celý organizmus.

(-de-)