Železo na pamäť

Železo na pamäť

Minerálne látky a stopové prvky sú v tele zastúpené v malom množstve, ale sú pre náš organizmus nevyhnutné. Nemali by sme na to zabudnúť najmä vtedy, ak sa rozhodneme pre redukčné diéty. Takmer každá redukčná diéta naruší rovnováhu minerálov a reakcia organizmu nenechá na seba dlho čakať.

Ak sa v organizme naruší krehká rovnováha železa
Môže sa to prejaviť stratou energie, únavou už od skorého rána a sťaženým sústredením. Pridajú sa kruhy pod očami, boľavé kútiky úst, vlasy začnú strácajú lesk, nechty sa lámu... Nedostatok železa v organizme môže viesť k anémii - málokrvnosti, ktorá, ak sa nelieči, môže človeka ohroziť na živote. Toto všetko nás oberá nielen o zdravie, ale aj o náladu a radosť zo života.

Predchádzajme chorobám
Každý človek sa chce dožiť vysokého veku a byť relatívne zdravý. Preto je namieste pripomenúť: Pestrá a vyvážená strava a zdravý životný štýl je to najdôležitejšie, čo naše telo potrebuje. Jedna čínska múdrosť hovorí: „Lekári choroby liečia. Veľmi dobrí lekári liečia choroby, ktoré sa ešte nerozvinuli a najlepší lekári predchádzajú chorobám.“ Staňme sa svojimi najlepšími lekármi, venujme pozornosť tomu, čo jeme, predchádzajme chorobám.

Minerálne látky a stopové prvky
Aj keď sú pre náš organizmus nesmierne dôležité, ľudský organizmus si ich nedokáže vytvoriť, aj preto sme odkázaní na ich príjem zo stravy a vody. Ich nedostatok vedie k vzniku rôznych chorôb, preto je prevencia namieste.

Ktoré potraviny sú najväčším zdrojom železa?
Zelenina – jedným z najznámejších zdrojov železa je červená repa (cvikla) najmä vo forme šťavy, ale aj varená. Ďalej je to pór, cibuľa, paradajky, petržlenová vňať, pažítka. Medzi tzv. „železité“ potraviny patria aj strukoviny - fazuľa, hrášok, šošovica.

Ovocie – najbohatším zdrojom železa sú marhule, čierne ríbezle, slivky, čerešne, ale aj maliny, jahody a čučoriedky. Najlepšie v surovom stave alebo vo forme šťavy.

Pre vysoký obsah železu sú odporúčané aj orechy a semienka – vlašské orechy, slnečnicové, tekvicové semienka. Ibaže aj tu platí, že menej je viac. Orechy sú energeticky veľmi výdatné a tak môžu negatívne ovplyvňovať našu hmotnosť.

Žihľava, žerucha – niekto si povie „burina,“ ibaže môže byť významným zdroj železa. Zo žihľavy je vynikajúci šalát,  alebo si môžeme z nej pripraviť domáce cestoviny. Žerucha sa výborne hodí na nátierky. Stačí si na webe vyhľadať pár receptov, no môžete sa podeliť aj o tie svoje.

Autor: Anna