7 dôvodov, prečo uprednostniť ghí maslo pred klasickým

7 dôvodov, prečo uprednostniť ghí maslo pred klasickým

Prepustené maslo poznali naši predkovia. Tisíce rokov je súčasťou ajurvédy. Dnes sa opäť dostáva na výslnie kvôli zaujímavým benefitom a praktickým výhodám týkajúcich sa napríklad skladovania. Ak ste ho ešte nevyskúšali, dajte mu šancu a zamilujete si ho.
Prečo uprednostniť prepustené maslo pred klasickým?

  • Nemusíte ho mať v chladničke

Prepustené maslo sa najčastejšie vyrába z kravského mlieka, z ktorého sa zahriatím odstráni voda a mliečna sušina. V podstate zostane čistý tuk. Keďže sú v jeho zložení najmä nasýtené tuky, tie si uchovávajú konzistenciu, aj keď je teplejšie. Keď sa vrátime do minulosti, takáto úprava masla bola v podstate spôsobom konzervácie, aby sa bežné maslo neskazilo. To znamená, že ghí môžete s pokojom skladovať niekoľko týždňov pri izbovej teplote bez toho, aby stratilo na kvalite.

  • Je dobrým zdrojom vitamínov rozpustných v tukoch

Ghí obsahuje vitamíny A, E a K. Tieto vitamíny plnia v ľudskom tele množstvo dôležitých funkcií, ako je napríklad udržanie zdravého zraku alebo zdravej a krásnej pokožky.
Má protizápalové vlastnosti
Prepustené maslo obsahuje butyrát, čo je mastná kyselina s protizápalovými účinkami. Podľa vedeckých výskumov má schopnosť zmierňovať zápaly v ľudskom organizme. Aj preto sa, napríklad v alternatívnej medicíne používa na liečenie opuchov alebo popálenín. Navyše tuky v prepustenom masle môžu podporovať aj zdravie čriev, čiže toto maslo je vhodnou voľbou napríklad pri Crohnovej chorobe alebo syndróme dráždivého čreva.

  • Má vysoký bod dymivosti

Smoke point, alebo bod dymivosti, je teplota, pri ktorej tuk začína oxidovať a vytvárajú sa škodlivé voľné radikály. Bežné maslo má bod dymivosti 121 – 149 stupňov Celzia, preto je vhodné skôr na kratšiu tepelnú úpravu pri nižších teplotách. Naopak, prepustené maslo má smoke point až 252 stupňov Celzia. To znamená, že je stvorené napríklad aj na vyprážanie.

  • Ghí neobsahuje laktózu ani kazeín

Kvalitné prepustené maslo neobsahuje mliečny cukor a ani mliečne bielkoviny, poprípade sú v ňom len stopové množstvá laktózy a kazeínu. Preto môže byť dobrou voľbou aj pre ľudí s intoleranciou či alergiou.

  • Podporuje zdravie srdca

Pre zdravie srdca sú dôležité protizápalové omega-3 tuky. Prepustené maslo obsahuje vysoké koncentrácie mononenasýtených omega-3 tukov a vďaka tomu je pokladom nielen pre srdce, ale aj mozog.

  • Môže pomôcť prechádzať rakovine, vysokému cholesterolu a obezite

V prepustenom masle je zastúpená konjugovaná kyselina linolová. Podľa vedcov má táto kyselina potenciál bojovať proti rakovine, vysokému cholesterolu a obezite.
Mirka