Zdravie v kyslej kapuste

Zdravie v kyslej kapuste

Kapusta patrí medzi naše najbežnejšie druhy zeleniny. Môžeme pokojne potvrdiť, že platí – čím obyčajnejšia tým zázračnejšia. Už v starom Egypte jej pripisovali božskú moc. Starí Gréci kyslou kapustou liečili žalúdočné vredy a mor, moreplavci sa ňou bránili pred chorobou - skorbutom. Jeseň praje kyslej kapuste, bola by škoda z nej nevyťažiť.

Imunitná tabletka
Využívali ju aj ako liečivú rastlinu, ktorá posilňovala telo aj ducha a konzumovali ju ako „imunitnú a antistresovú tabletku“. Že pomáha aj na vredové ochorenia, sa ukázalo neskôr. Aj v našich končinách má kapusta dlhú tradíciu, naše staré mamy ju v kuchyni používali veľmi často. Ešte aj v dnešných časoch existuje veľa domácností, kde súdok s domácou kyslou kapustou nesmie chýbať.

Vitamínová bomba
Citrusy, kiwi aj banány, všetko toto ovocie obsahuje vysoké množstvo vitamínu C, na kyslú kapustu však nemá. Vedeli to už naše staré mamy a jej konzumáciou si ľahko zvyšovali imunitu. Okrem vitamínu C sa v nej nachádza aj vitamín B, K, provitamín A, aminokyseliny, ktoré obsahujú síru a pôsobia antibioticky. Obsahuje tiež horčičný olej a minerálne látky, najmä draslík, ktorý odvodňuje a odkysľuje organizmus, ale aj železo na krvotvorbu, horčík na činnosť svalov a srdca a zinok na mozgovú činnosť. Šťava z kyslej alebo surovej kapusty má priaznivé účinky na črevnú mikroflóru, surová a kvasená kapusta je zdrojom vlákniny, látky, ktorá zlepšuje vyprázdňovanie. Mužom pomáha zlepšiť potenciu, plodnosť a tvorbu spermií 

Proti rakovine
Viaceré štúdie potvrdili, že kapusta účinne chráni pred vznikom rakoviny pečene, pľúc, hrubého čreva a prsníkov. V procese kvasenia vznikajú látky, ktoré majú silné protirakovinové účinky. Oplatí sa zaradiť ju do svojho jedálnička ako prevenciu.

Pomáha chudnúť a zlepšuje náladu
Kvasená kapusta posilňuje organizmus a keďže má detoxikačné vlastnosti, dobre sa vďaka nej chudne. Obsahuje totiž veľmi málo kalórií, ale je sýta.
Obsahuje aj cenný vitamín B12, ktorý sa dá nájsť iba v morských riasach. Ten je potrebný predovšetkým pre vegánov. Práve tento vitamín sa zasluhuje aj o duševné zdravie, dobrú náladu a ľahko sa ním odburáva stres. Treba ho aj pre zdravý vývoj mozgu, nervov a srdca. A aby toho nebolo málo, je dokázané, že z kapusty sa opeknieva. Môže za to kyselina pantoténová, vďaka ktorej bude farba vašich vlasov žiariť.

Najlepšia je surová
Všetky spomenuté pozitívne účinky kyslej kapusty však získame iba vtedy, keď konzumujeme surovú kapustu. Sterilizáciou, varením, dusením či pečením sa vzácne látky ničia.

Zázračná potravina
Zhrňme si to - kto konzumuje kapustu, je mentálne svieži, štíhly, mladý, nepasuje sa s vysokou hladinou zlého cholesterolu v krvi, nepozná stres, má silný srdcový sval a s príchodom jesene a jari ho obchádzajú chrípky.

Autor: Andrea Z.