Zabudnuté recepty našich babičiek: Slivkové gule, perky a pirohy

Zabudnuté recepty našich babičiek: Slivkové gule, perky a pirohy

Slivkové gule, perky a pirohy – názvy, ktoré v nás okamžite prebudia spomienky na detstvo, prázdniny u starkej a vôňu kuchyne, kde sa všetko robilo ručne. Dnes sa k týmto jedlám vraciame ako k pokladom tradičnej kuchyne, ktoré sú nielen chutné, ale aj výživné a prekvapivo jednoduché.

Slivky boli kedysi bežným ovocím v každej záhrade, a tak niet divu, že sa objavovali aj v slaných aj sladkých jedlách. Dnes si pripomenieme tri klasické recepty, ktoré stoja za to oživiť – či už kvôli chuti, alebo preto, že nás prenesú v čase.

Slivkové gule zemiakové

Najznámejšie sú zemiakové gule plnené čerstvými alebo sušenými slivkami. Jemné cesto zo zemiakov, múky a vajíčka sa rozvaľká, naplní sladkou slivkou (často aj s kúskom cukru alebo škorice) a zavrie do guľky. Gule sa uvaria vo vriacej vode a podávajú s opraženou strúhankou na masle, makom alebo orechami. Niektoré gazdinky ich ešte posypú práškovým cukrom a zalejú rozpusteným maslom.

Ingrediencie:

  • 500 g uvarených zemiakov (najlepšie deň vopred)

  • 150 g polohrubej múky

  • 1 vajce

  • štipka soli

  • cca 15 čerstvých menších sliviek

  • kryštálový alebo trstinový cukor, škorica (na plnenie)

  • maslo, mletý mak alebo strúhanka, práškový cukor (na posypanie)

Postup:
Zemiaky postrúhame alebo pretlačíme, pridáme múku, vajce a soľ. Vypracujeme hladké cesto, rozvaľkáme ho na pomúčenej doske a nakrájame na štvorce. Na každý položíme vykôstkovanú slivku (môžeme posypať cukrom a škoricou) a zabalíme do guľky. Gule varíme v osolenej vode, kým nevyplávajú (cca 8–10 min). Podávame s opraženou strúhankou, makom alebo orechami, posypané cukrom a poliate maslom.

Perky so slivkovým lekvárom

Tieto jemné taštičky z kysnutého alebo zemiakového cesta sa plnia hustým domácim slivkovým lekvárom. Po uvarení vo vode sa môžu podávať s opraženou strúhankou, maslom a cukrom alebo len tak „nasucho“. Ich názov a podoba sa líšia podľa regiónu – niekde ich volajú aj šatôčky, inde len slivkové taštičky.

Ingrediencie:

  • 400 g polohrubej múky

  • 1 vajce

  • 150 ml vody

  • štipka soli

  • hustý slivkový lekvár

  • maslo, strúhanka, cukor (na posypanie)

Postup:
Z múky, vody, vajíčka a soli vypracujeme tuhšie cesto. Rozvaľkáme ho natenko a vykrajujeme štvorce (cca 6×6 cm). Do stredu každého dáme lekvár, preložíme do trojuholníka a poriadne uzatvoríme okraje. Varíme v osolenej vode 3–4 min. Podávame s opraženou strúhankou a maslom.

Slivkové pirohy na sladko

Pirohy sa robia z jednoduchého cesta z múky, vody a vajíčka, plnia sa čerstvými alebo zavarenými slivkami a zatvárajú ako polkruhové kapsy. Po uvarení sa tradične obalia v maku s cukrom alebo tvarohu s maslom. Pirohy majú korene v rusínskej a východoslovenskej kuchyni, no obľúbené boli naprieč celým Slovenskom.

Ingrediencie:

  • 300 g hladkej múky

  • 1 vajce

  • 100 ml vlažnej vody

  • štipka soli

  • 15 vykôstkovaných sliviek alebo slivkový lekvár

  • mletý mak + cukor + maslo na posypanie

Postup:
Z múky, vody, vajíčka a soli vypracujeme pružné cesto. Vyvaľkáme ho, vykrojíme kruhy, naplníme slivkami alebo lekvárom a uzavrieme. Varíme v osolenej vode, kým nevyplávajú. Obalíme v mletom maku zmiešanom s cukrom a polejeme maslom.

Dnes, keď si potrpíme na „rýchle“ recepty, môže pôsobiť ručné zavinovanie gúľ či pirohov náročne. No práve pomalé varenie nás spája s koreňmi, so sezónnosťou a s láskou, s akou naše staré mamy tvorili jedlá, čo zasýtili telo aj dušu. Slivkové jedlá nie sú len dobrotou – sú to príbehy z minulosti, ktoré si môžeme navariť aj dnes.

Zdroj foto: Freepik