
Zabudnuté recepty našich babičiek: Slivkové gule, perky a pirohy
Slivkové gule, perky a pirohy – názvy, ktoré v nás okamžite prebudia spomienky na detstvo, prázdniny u starkej a vôňu kuchyne, kde sa všetko robilo ručne. Dnes sa k týmto jedlám vraciame ako k pokladom tradičnej kuchyne, ktoré sú nielen chutné, ale aj výživné a prekvapivo jednoduché.
Slivky boli kedysi bežným ovocím v každej záhrade, a tak niet divu, že sa objavovali aj v slaných aj sladkých jedlách. Dnes si pripomenieme tri klasické recepty, ktoré stoja za to oživiť – či už kvôli chuti, alebo preto, že nás prenesú v čase.
Slivkové gule zemiakové
Najznámejšie sú zemiakové gule plnené čerstvými alebo sušenými slivkami. Jemné cesto zo zemiakov, múky a vajíčka sa rozvaľká, naplní sladkou slivkou (často aj s kúskom cukru alebo škorice) a zavrie do guľky. Gule sa uvaria vo vriacej vode a podávajú s opraženou strúhankou na masle, makom alebo orechami. Niektoré gazdinky ich ešte posypú práškovým cukrom a zalejú rozpusteným maslom.
Ingrediencie:
-
500 g uvarených zemiakov (najlepšie deň vopred)
-
150 g polohrubej múky
-
1 vajce
-
štipka soli
-
cca 15 čerstvých menších sliviek
-
kryštálový alebo trstinový cukor, škorica (na plnenie)
-
maslo, mletý mak alebo strúhanka, práškový cukor (na posypanie)
Postup:
Zemiaky postrúhame alebo pretlačíme, pridáme múku, vajce a soľ. Vypracujeme hladké cesto, rozvaľkáme ho na pomúčenej doske a nakrájame na štvorce. Na každý položíme vykôstkovanú slivku (môžeme posypať cukrom a škoricou) a zabalíme do guľky. Gule varíme v osolenej vode, kým nevyplávajú (cca 8–10 min). Podávame s opraženou strúhankou, makom alebo orechami, posypané cukrom a poliate maslom.
Perky so slivkovým lekvárom
Tieto jemné taštičky z kysnutého alebo zemiakového cesta sa plnia hustým domácim slivkovým lekvárom. Po uvarení vo vode sa môžu podávať s opraženou strúhankou, maslom a cukrom alebo len tak „nasucho“. Ich názov a podoba sa líšia podľa regiónu – niekde ich volajú aj šatôčky, inde len slivkové taštičky.
Ingrediencie:
-
400 g polohrubej múky
-
1 vajce
-
150 ml vody
-
štipka soli
-
hustý slivkový lekvár
-
maslo, strúhanka, cukor (na posypanie)
Postup:
Z múky, vody, vajíčka a soli vypracujeme tuhšie cesto. Rozvaľkáme ho natenko a vykrajujeme štvorce (cca 6×6 cm). Do stredu každého dáme lekvár, preložíme do trojuholníka a poriadne uzatvoríme okraje. Varíme v osolenej vode 3–4 min. Podávame s opraženou strúhankou a maslom.
Slivkové pirohy na sladko
Pirohy sa robia z jednoduchého cesta z múky, vody a vajíčka, plnia sa čerstvými alebo zavarenými slivkami a zatvárajú ako polkruhové kapsy. Po uvarení sa tradične obalia v maku s cukrom alebo tvarohu s maslom. Pirohy majú korene v rusínskej a východoslovenskej kuchyni, no obľúbené boli naprieč celým Slovenskom.
Ingrediencie:
-
300 g hladkej múky
-
1 vajce
-
100 ml vlažnej vody
-
štipka soli
-
15 vykôstkovaných sliviek alebo slivkový lekvár
-
mletý mak + cukor + maslo na posypanie
Postup:
Z múky, vody, vajíčka a soli vypracujeme pružné cesto. Vyvaľkáme ho, vykrojíme kruhy, naplníme slivkami alebo lekvárom a uzavrieme. Varíme v osolenej vode, kým nevyplávajú. Obalíme v mletom maku zmiešanom s cukrom a polejeme maslom.
Dnes, keď si potrpíme na „rýchle“ recepty, môže pôsobiť ručné zavinovanie gúľ či pirohov náročne. No práve pomalé varenie nás spája s koreňmi, so sezónnosťou a s láskou, s akou naše staré mamy tvorili jedlá, čo zasýtili telo aj dušu. Slivkové jedlá nie sú len dobrotou – sú to príbehy z minulosti, ktoré si môžeme navariť aj dnes.
Zdroj foto: Freepik