Domáce perky so slivkovým lekvárom

Domáce perky so slivkovým lekvárom

Potrebujeme:

  • 2–3 zemiaky uvarené v šupke

  • ½ kg polohrubej múky

  • 2 dl vlažnej vody

  • 1 vajce

  • štipka soli

  • slivkový lekvár (na plnenie)

  • maslo (na poliatie)

  • mak, mleté orechy alebo strúhanka (na posýpku)

  • práškový cukor

Postup:

  1. Uvarené a vychladnuté zemiaky postrúhame na jemno (asi 2–3 PL).
  2. Pridáme múku, vajce, vodu a štipku soli.
  3. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm.
  4. Pohárom vykrajujeme kolieska, na ktoré dáme malú lyžičku lekváru.
  5. Preložíme na polovicu a okraje dobre stlačíme (vidličkou alebo prstami). Pirohy varíme v horúcej vode, kým nevyplávajú na povrch.
  6. Na tanieri ich posypeme makom, orechmi alebo strúhankou, pocukrujeme a výdatne polejeme roztopeným maslom.

Zdroj foto: freepik