
Domáce perky so slivkovým lekvárom
Potrebujeme:
-
2–3 zemiaky uvarené v šupke
-
½ kg polohrubej múky
-
2 dl vlažnej vody
-
1 vajce
-
štipka soli
-
slivkový lekvár (na plnenie)
-
maslo (na poliatie)
-
mak, mleté orechy alebo strúhanka (na posýpku)
-
práškový cukor
Postup:
- Uvarené a vychladnuté zemiaky postrúhame na jemno (asi 2–3 PL).
- Pridáme múku, vajce, vodu a štipku soli.
- Vypracujeme vláčne cesto, ktoré rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm.
- Pohárom vykrajujeme kolieska, na ktoré dáme malú lyžičku lekváru.
- Preložíme na polovicu a okraje dobre stlačíme (vidličkou alebo prstami). Pirohy varíme v horúcej vode, kým nevyplávajú na povrch.
- Na tanieri ich posypeme makom, orechmi alebo strúhankou, pocukrujeme a výdatne polejeme roztopeným maslom.
Zdroj foto: freepik