Vyprážaná baza – chrumkavý zázrak z prírody

Vyprážaná baza – chrumkavý zázrak z prírody

Lahodný sezónny dezert pripravený z čerstvých kvetov bazy obalených v jemnom cestíčku a vyprážaných dozlatista. Podáva sa posypaná cukrom, s medom či ovocím – jednoduchý, voňavý a chrumkavý zázrak z prírody.

Ingrediencie:

  • 10–15 čerstvých kvetov bazy (najlepšie práve rozkvitnuté a nepoškodené)

  • 200 g hladkej múky

  • 2 vajcia

  • 200 ml mlieka (môžete použiť aj rastlinné, napríklad mandľové)

  • 1 lyžica práškového cukru (voliteľné – pre jemne sladké cesto)

  • štipka soli

  • trochu nastrúhanej citrónovej kôry (z nechemicky ošetreného citróna)

  • olej na vyprážanie (napr. slnečnicový alebo repkový)

Na podávanie:

  • práškový cukor

  • med alebo javorový sirup

  • čerstvé ovocie (napr. jahody alebo maliny)

Postup:

  1. Príprava kvetov:
    Jemne pretrieďte kvety bazy – odstráňte listy a hrubšie stonky. Kvety neumývajte pod vodou, aby ste nestratili ich jemnú vôňu. Stačí ich opatrne pretriasť a skontrolovať, či neobsahujú nečistoty alebo hmyz.

  2. Príprava cesta:
    V miske rozšľahajte vajcia s mliekom. Pridajte múku, štipku soli, voliteľne cukor a nastrúhanú citrónovú kôru. Vyšľahajte do hladkého cesta, ktoré by malo mať konzistenciu palacinkového cesta. Ak je príliš husté, pridajte trochu mlieka.

  3. Vyprážanie:
    Rozohrejte olej v hlbšej panvici alebo hrnci. Každý kvet namočte do cesta tak, aby bol dôkladne obalený, a vložte ho do horúceho oleja. Vyprážajte z oboch strán dozlatista (približne 1–2 minúty na každú stranu). Následne nechajte kvety odkvapkať na papierovej utierke.

  4. Servírovanie:
    Podávajte teplé, posypané práškovým cukrom. Skvele chutia aj s lyžičkou medu alebo javorového sirupu a s čerstvým ovocím.

Tipy:

Ak uprednostňujete slanú verziu, vynechajte cukor a môžete pridať trochu čierneho korenia alebo cesnakového prášku do cesta.

Cesto bude nadýchanejšie, ak doň pridáte trochu perlivej minerálky alebo svetlého piva.

Zdroj foto: Shutterstock