Vitamín P – vitamín mladosti a dobrého zdravia. Kde ho nájdete?

Vitamín P – vitamín mladosti a dobrého zdravia. Kde ho nájdete?

Vitamín P sa dáva do súvislosti s prevenciou civilizačných ochorení, posilnením imunity i so spomalením celkového starnutia organizmu. Pripisujú sa mu protivírusové, protizápalové a antioxidačné účinky.

Pojem vitamín P nepatrí k často používaným, avšak označuje skupinu rastlinných látok, teda flavonoidov (bioflavonoidov). Ide o rastlinné pigmenty, polyfenolové zlúčeniny, s významným antioxidačným pôsobením, ktoré často prispievajú k farbe potravín. Významné sú v tom, že bojujú proti škodlivým voľným radikálom, ktoré spôsobujú poškodenie buniek a následne vznik ochorení. Zatiaľ ich je objavených niekoľko tisíc. Skvelé účinky majú v kombinácii s vitamínom C. V ktorých potravinách ich nájdete?

1. Bobuľovité ovocie

Bobuľové ovocie červenej, modrej a fialovej farby je doslova nabité vitamínom P. Do tejto kategórie možno zaradiť napríklad jahody, maliny, čučoriedky, černice. V čučoriedkach je zastúpený kvercetín a myricetín. Kvercetín sa dáva do súvislosti so znižovaním rizika vzniku niektorých rakovinových ochorení. Podobne je na tom aj myricetín. Černice majú antibakteriálne a antiseptické účinky, a dokonca pôsobia aj ako prírodné analgetikum. Zaradiť bobuľovité ovocie do jedálneho lístka sa rozhodne vypláca.

2. Banány a citrusové ovocie

V banánoch sa nachádza napríklad kyanidín a delfinidín zo skupiny antokyánov. V citrusových plodoch, teda v grepe, citrónoch, limetke a pomarančoch, sú to hesperetín, naringenín a eriodictyol, ktoré sa takisto dávajú do súvislosti s prevenciou rakovinových ochorení. 

3. Fazuľa a ostatné strukoviny

Fazuľa nie je významná len kvôli obsahu bielkovín a vlákniny, ale aj vďaka vysokému zastúpeniu flavonoidov. Platí, že čím je fazuľa tmavšia, tým obsahuje viac flavonoidov zo skupiny antokyánov, ako napríklad delfinidínu, malvidínu a ďalších. Výborným zdrojom týchto látok je čierna fazuľa.

4. Orechy

Flavonoidy sa, samozrejme, nachádzajú aj v orechoch. Napríklad v pistáciách a kešu orieškoch nájdete katechíny, vo vlašských či pekanových orechoch zasa antokyanidíny a katechíny. Teda aj tu platí, že čím viac rôznych orechov budete konzumovať, tým viac flavonoidov svojmu telu poskytnete.

5. Zelenina

Flavonoidy sa hojne nachádzajú i v zelenine. Bohato sú obsiahnuté  v červenej a zelenej zelenine. Takže si pravidelne doprajte paradajky, papriku, baklažán, zeler, artičoky, brokolicu či cibuľku. Čím viac druhov, tým lepšie.

6. Koreniny a bylinky

Čoraz populárnejšie je používanie čerstvých byliniek pri varení. Majú nielen výnimočné chuťové vlastnosti, ale aj zdravotné benefity. Napríklad v kôpre nájdete kvercetín, v petržlenovej vňati apigenín, v tymiane luteolín, v koriandri kvercetín atď.

7. Kakao

Kakao, a tým pádom aj kvalitná horká čokoláda je tiež výborným zdrojom flavonoidov. Zastúpené sú v nej hlavne prospešné katechíny. Teda ak si denne doprajete 2 až 3 kocky kvalitnej horkej čokolády, potešíte svoje chuťové poháriky a urobíte niečo dobré pre svoje zdravie.

8. Červené víno

Ďalšia potešujúca správa pre milovníkov tohto lahodného moku. Červené víno obsahuje veľa antokyanidínov a flavonolov, ktoré patria do skupiny flavonoidov. Dva deci denne vám teda môžu padnúť na úžitok.
Čo z toho vyplýva? Čím pestrejšiu stravu budete mať, tým viac zdravotných benefitov vám poskytne.


-w-