Top potraviny bohaté na železo

Top potraviny bohaté na železo

Diagnostikovali vám anémiu, alebo máte podozrenie, že ňou trpíte? Potom zaraďte do svojho jedálneho lístka čo najviac potravín, v ktorých je bohato zastúpené železo a jeho vstrebávanie podporte ovocím a zeleninou s obsahom vitamínu C.

Ešte pred niekoľkými rokmi boli za najlepšie zdroje železa považované vnútornosti a niektoré mäso, konkrétne bravčová a hovädzia pečeň či stehno. Ak máte možnosť zohnať si pečeň z overených zdrojov, ako napríklad od poctivých farmárov, môžete si spestriť jedálniček aj týmito zdrojmi železa. Avšak existujú aj oveľa lepšie alternatívy, ktoré sú rastlinného pôvodu. Ktoré sú to?

1. Sója

Ak máte zo sóje obavy alebo je pre vás ťažko stráviteľná, siahnite po fermentovaných sójových produktoch. Jedná sa napríklad o pastu miso, tempeh či natto. Za vyskúšanie stojí aj kvalitné tofu.

2. Šošovica

Zo šošovice sa dá pripraviť množstvo chutných jedál. Nemusí ísť len o tradičné polievky či prívarky. Šošovica výborne chutí aj v zeleninovom šaláte, poprípade si z nej môžete pripraviť chutnú nátierku. Ak chcete mať obed či večeru rýchlo hotové, použite červenú šošovicu.

3. Špenát

Aj špenát je výborným zdrojom železa, hoci v minulosti bol v tomto smere preceňovaný. Špenát možno konzumovať čerstvý ako súčasť šalátov alebo smoothie. Keď ho tepelne upravíte, na jednej strane sa zníži obsah vitamínu C, no na druhej strane je vo varenom špenáte železo pre organizmus lepšie využiteľné.

4. Cícer

Cícer sa opäť vracia na naše stoly. Ide o strukovinu, ktorá je bohatá napríklad na bielkoviny, ale i železo. Cícer môžete smelo pridať do šalátov a cestovín. Výborné sú aj nátierky z cícera.

5. Tekvicové semienka

Radi chrumkáte tekvicové semiačka? Robíte dobre, pretože to je jeden z jednoduchých spôsobov, ako do tela doplniť železo a ďalšie prospešné látky. Semiačka môžete pridať k chlebu alebo do šalátov.

6. Fazuľa

Medzi zdrojmi železa nesmie chýbať fazuľa. Ak radi skúšate nové chute a kombinácie, skúste ju skombinovať s paprikou, brokolicou či karfiolom. Získate menej tradičné jedlo a navyše uvedené potraviny obsahujú vitamín C, ktorý podporuje vstrebávanie železa.

7. Sezam

Príjemná chuť sezamu váš jedálniček znamenite obohatí. Okrem železa obsahujú sezamové semienka aj vitamín E, meď, fosfor a zinok. Ak radi vymýšľate nové chute, skúste pridať sezam aj do sladkých jedál.


-w-