Viete, ktoré potraviny vás v zime zahrejú?

Viete, ktoré potraviny vás v zime zahrejú?

Pri zostavovaní jedálneho lístka by sme mali dbať nielen na nutričný obsah potravín, teda zastúpenie jednotlivých makro a mikroživín, ale napríklad aj na svoju krvnú skupinu, acidobázické pôsobenie potravín či ich termický efekt.

Čo sa týka termického pôsobenia, ktoré vychádza z tradičnej čínskej medicíny, delia sa potraviny na studené, osviežujúce, neutrálne, zahrievajúce a horúce. Nuž a práve v zime si môžeme dopriať viac tých potravín, ktoré zahrievajú alebo pôsobia horúco.

Bohužiaľ, mnohí z nás robia, napríklad tú chybu, že v zime konzumujú priveľa citrusov alebo studených šalátov, ktoré pôsobia osviežujúco až ochladzujúco, a preto sú stvorené skôr na letné obdobie. Samozrejme, konzumovať zeleninu je dôležité aj v zime, avšak je lepšie zvoliť zeleninu tepelne upravenú, teda pripravenú v pare, varenú či grilovanú.

V zime je tiež vhodné vyhnúť sa bielej múke a rafinovanému cukru, ktoré takisto pôsobia ochladzujúco (ideálne je nekonzumovať ich vôbec, alebo iba zriedka počas celého roka). Ochladzujúci termický efekt majú aj paradajky, ovocné šťavy a džúsy, kravské mlieko, jogurty, uhorky, melón a ďalšie.

Horúce potraviny a zahrievajúce potraviny

Horúce potraviny môžeme jednoducho charakterizovať tak, že ľudské telo zohrievajú a ich úlohou je chrániť ho pred chladom. Podobnú úlohu zohrávajú aj zahrievajúce potraviny, ktorých „tepelné“ pôsobenie na ľudské telo však nie je až také výrazné ako pri horúcich potravinách.

Tieto potraviny je vhodné jesť vo zvýšenej miere po príchode zvonku, teda po návrate z chladného počasia alebo v čase, keď nás trápi prechladnutie. Horúce a zahrievajúce potraviny takisto ocenia tí, ktorí majú často studené ruky a nohy, teda sú zimomraví.

Zoznámte sa s potravinami so zahrievajúcim účinkom

 Do kategórie horúcich potravín patria všetky druhy grilovaného mäsa a tiež jelenie, baranie, jahňacie, ovčie a kozie mäso. Zahŕňame sem aj plesňové syry, alkoholické nápoje, koňaky a varené víno. Z korenín sú to čierne korenie, čili, sušený zázvor a cesnak.

Medzi zahrievajúce potraviny sa radia bylinky a koreniny, ako napríklad bazalka, kurkuma, oregano,  červená paprika, majoránka, tymian, fenikel, estragón, čerstvý zázvor, koriander, kakao, káva, červené víno, cibuľa, pór, hydina, srnčie mäso, zajačie mäso, šunka a údené mäso. Zahrievajúco pôsobia aj treska, sardela, tuniak, údené druhy rýb, parmezán, ovčí a kozí syr. Z ovocia sú to slivky, čerstvé a sušené marhule, čerešne, broskyne a hrozienka. Z olejov sú to repkový a sójový olej. Zahrievajúco pôsobí aj tekvica hokaido a bataty. Z orechov vlašské orechy a gaštany. Do kategórie zahrievajúcich sem aj polievky, pretože prešli varom.

Ak teda chcete vo svojom jedálnom lístku zohľadniť aj termický efekt potravín, snažte sa v zime aspoň mierne obmedziť studené a ochladzujúce potraviny a, naopak, jesť viac tých, ktoré zahrievajú či pôsobia horúco. Samozrejme, nezabudnite na neutrálne pôsobiace potraviny a hlavne dbajte o to, aby ste sa vyhli akýmkoľvek stravovacím extrémom.


-w-