3 vitamíny, ktoré sú počas zimy obzvlášť dôležité pre zdravie i duševnú pohodu

3 vitamíny, ktoré sú počas zimy obzvlášť dôležité pre zdravie i duševnú pohodu

Chladné a tmavé dni dávajú zabrať psychike, ale aj imunitnému systému. Väčšina z nás takisto konzumuje menej ovocia a zeleniny a energiu dopĺňame sladkosťami či slanými pochutinami. Tiež sa kratší čas zdržiavame vonku a menej športujeme. Aj v dôsledku toho potom trpíme deficitom niektorých dôležitých látok. Ktoré živiny sú počas zimy veľmi dôležité?

  • Vitamín C

Keďže je vitamín C hojne zastúpený v ovocí a zelenine, ktorých je v zime pomenej, mnohí z nás trpia práve deficitom tohto vitamínu. Pritom vitamín C plní v tele mnoho dôležitých funkcií. Vedecky preukázané je napríklad to, že má silné antioxidačné vlastnosti, to znamená, že pomáha bojovať proti voľným radikálom. Tie sa podieľajú na minimalizácii oxidačného stresu a poškodenia buniek. Podľa vedeckých štúdií má tiež céčko schopnosť pomôcť pri liečbe niektorých chronických ochorení a zároveň je v tomto smere dobrou prevenciou. Jedná sa, napríklad o srdcovocievne choroby či rakovinu.

Ďalšou dôležitou úlohou vitamínu C je to, že pomáha predchádzať anémii, pretože zlepšuje vstrebávanie železa. Anémia sa prejavuje únavou, slabosťou, bledosťou či dokonca bolesťou na hrudi. Podľa jednej zo štúdií užívanie céčka s jedlom zvýšilo absorbovanie železa takmer o 70 percent. Samozrejme, vitamín C je kľúčovým vitamínom pre silnú obranyschopnosť. Predstavuje najlepšiu prevenciu pred chrípkovými ochoreniami.

Ktoré potraviny sú vhodným zdrojom vitamínu C aj počas zimy? Skvelá je, napríklad kyslá kapusta, ale aj kivi, papája, brokolica (pridajte ju čerstvú do smoothie), ananás, karfiol (skúste ho pripraviť v pare, aby sa znehodnotilo čo najmenej vitamínu C), mango či paradajky. Z času na čas padnú vhod aj citrusové plody, hoci majú ochladzujúci účinok na telo.

  • Kyselina listová

Pokiaľ ste často chorí, resp. máte oslabený imunitný systém, chýba vám energia, trpíte tráviacimi ťažkosťami, máte anémiu, vriedky v ústach, kolísanie nálad, bledú kožu alebo vám predčasne šedivejú vlasy, je pravdepodobné, že vaše telo bojuje s deficitom kyseliny listovej.

V ktorých potravinách sa tento významný B vitamín nachádza? Výbornými zdrojmi sú špenát, čierna fazuľa, špargľa, brokolica, avokádo či pomaranč. Kyselina listová je však obsiahnutá aj vo vaječných žĺtkoch, vnútornostiach či celozrnných obilninách.

  • Vitamín D

Vitamín D sa nazýva aj „slnečným“ vitamínom, pretože naše telo si ho vie vyprodukovať za pomoci slnečného žiarenia. Avšak od novembra do februára je to problém kvôli nedostatku ultrafialového žiarenia B, a preto je, doslova, nutné dopĺňať tento vitamín do tela prostredníctvom stravy. Déčko sa nachádza v rybom oleji, makrelách, tuniakovi, fortifikovaných potravinách, ako je napríklad mlieko či cereálie, takisto v sardinkách, hovädzej pečeni, vajíčkach či hubách.

S čím všetkým vám pomôže dostatočný prísun vitamínu D? Tak v prvom rade sa podieľa na podpore imunitného systému a predstavuje prevenciu proti vzniku depresie. Okrem toho posilňuje zdravie kostí, pretože podporuje vstrebávanie vápnika, a dokonca pomáha zabrániť vzniku rakoviny. Pomocnú ruku podá i pri chudnutí – podľa jednej zo štúdií, ženy, ktoré prijímali dostatok déčka, stratili počas jedného roka až o 7 kg viac ako skupina užívajúca placebo.


-w-