V jeseni sa dostavuje nedostatok energie a únava. Ktoré potraviny pomôžu?

V jeseni sa dostavuje nedostatok energie a únava. Ktoré potraviny pomôžu?

Jeseň so sebou prináša kratšie a tmavšie dni, ktoré sú sprevádzané dažďom, vetrom či hmlou. Po lete plnom zážitkov sa akosi prirodzene v našom vnútri udomácňuje smútok a pociťujeme pokles energie. Ako si pomôcť?

S jeseňou súvisí aj „jesenná depka“ či jesenná melanchólia, avšak ich prekonanie nie je až také náročné. Doprajte si viac spánku, dôsledne dodržiavajte pitný režim, pravidelne cvičte a do jedálnička zaraďte potraviny predstavujúce kvalitný zdroj energie, ale aj potrebné živiny. Naopak, odolajte nutkaniu siahnuť po vysoko priemyselne spracovaných potravinách, ako napríklad komerčných sladkostiach, ktoré vám prinesú iba krátkodobé uspokojenie.

Kľúčom k prekonaniu únavy, nedostatku energie i smútku môžu byť potraviny s bohatým obsahom vitamínov skupiny B, karnitínu, koenzýmu Q10, železa, horčíka a draslíka. Neopomínajte ani kvalitné bielkoviny, komplexné sacharidy a zdravé tuky.

Potraviny proti jesennej únave

Orechy a semená

Oriešky a semená sú výborným zdrojom bielkovín, prospešných protizápalových omega-3 tukov, ale aj železa, horčíka či draslíka. Ak v jedálničku preferujete lokálne a sezónne potraviny, stavte na vlašské orechy. Pridajte si za hrsť do raňajšej kaše alebo si ich doprajte na desiatu s ovocím a kúskom horkej čokolády.

Okrem vlašských orechov vám so zlepšením nálady pomôžu aj mandle, kešu a pistácie. Zo semienok sú skvelé tekvicové, ktoré predstavujú zásobáreň horčíka a draslíka. Sezamové navyše do tela doplnia aj železo a koenzým Q10.

Strukovinové pokrmy

Fazuľa, hrášok i šošovica poskytnú dostatok energie, nakoľko sú zdrojom komplexných sacharidov, bielkovín, železa, horčíka i draslíka. S prichádzajúcou jeseňou si môžete pochutnávať na vynikajúcich strukovinových polievkach. Alebo strukoviny pridajte do teplých šalátov alebo si z nich pripravte nátierky. Fantázii sa medze nekladú. Ak máte pocit, že vám poklesla hladina železa, uvarte si čiernu mungo fazuľu. Nezabúdajte, že aj sója je strukovina. Zásadne však preferujte fermentované sójové produkty, ako tempeh. Na zahodenie nie je ani kvalitné tofu.

Ovocie a zelenina

S nedostatkom energie vám, samozrejme, pomôže aj ovocie, ktoré je zdrojom sacharidov, vitamínov, minerálov, stopových prvkov, antioxidantov a vlákniny. Zásobárňou horčíka a draslíka sú, napríklad jablká, banány, datle, goji bobuľky či hrozienka. Čím pestrejšiu škálu zvolíte, tým lepšie.

K dvom porciám ovocia pridajte aspoň tri porcie zeleniny a to každý deň. Horčík a draslík nájdete v špargli, brokolici, mrkve, karfiole, špenáte či sladkých zemiakoch. V jeseni vás zahreje tepelne upravená zelenina, avšak nemusíte sa vyhýbať ani čerstvej.

Celé zrná

Teplé raňajšie kaše s obsahom ovsených vločiek, pšeničných otrúb či pohánky zahrejú a pozitívne naštartujú do nového dňa. Pridajte k nim orechy, semienka a ovocie, a pocítite prílev energie, ktorá vám vydrží niekoľko hodín.
Mirka