Cestovanie je metódou očisty, pomáha aj na psychické problémy

Cestovanie je metódou očisty, pomáha aj na psychické problémy

Všetci poznajú dôverne ten pocit, keď nám všetko prerastá cez hlavu. Niekedy sa nám chce kričať, navždy niekam ujsť a viac sa nevracať. Nedokážeme sa na nič sústrediť, len si prajeme odísť a nevšímať si už nič, sme ako zhypnotizovaní. Prajeme si všetko nechať za sebou a vymaniť sa z problémov. Všetko sa na nás sype z každej strany, problémy s partnerom, problémy v práci, s deťmi, nič nestíhame, nemáme ani kedy zaplatiť účty, proste hotová katastrofa. Pomaly, ale iste začíname cítiť neprimeraný stres. Cítime sa zle, nepríjemne, všetko sa v nás mieša a hromadí.

Vtedy je najlepšou cestou únik! Samozrejme, ak máme dostatok finančných prostriedkov. Keď už máme všetkého plné zuby, tak odborníci radia vycestovať. Najlepšie je každých 12 týždňov niekam vybehnúť,  prípadne aspoň každý víkend po práci ísť aspoň na prechádzku a vyvetrať si hlavu mimo svojho bydliska. Je to výborný prostriedok psychohygieny, keď už pohár trpezlivosti pretečie, tak vtedy si treba naordinovať zmenu.

Cestovanie a spoznávanie nových krajín je vynikajúcim spôsobom, ako všetko hodiť za hlavu. Umožňuje nám znova sa nadýchnuť a spraviť hrubú čiaru za všetkým nepríjemným. Vytrháva nás zo stereotypu a dodáva nám nové zážitky a podnety. Hromadia sa v nás nové podnety a skúsenosti, spoznávame niečo nové, iné kultúry, krajiny  a vnímame svet z inej perspektívy. Otvárajú sa nám nové obzory a sme plní iných myšlienok, oveľa krajších dojmov a zážitkov.

Tým, že sme na cestách, nielenže sa nám otvárajú nové obzory, ale ochutnávame iné jedlá, spoznávame nové kultúry a zažívame niečo, čo sme dovtedy nezažívali. Cestovanie je perfektnou voľbou, keď sa chceme sa vymaniť spod vplyvu toxického prostredia, vtedy treba pobaliť kufor a odísť. Niektorí ľudia ani nedokážu žiť na jednom mieste, chcú stále utekať. Niektorí sú zase domasedi, ktorí nikdy nevycestovali zo svojho miesta bydliska. Každý je iný a každý má iné priority, ale pomocou cestovania sa nám menia myšlienky, návyky a správanie. Stávame sa inými ľuďmi, obohacuje nás to v psychickej rovine. Nadväzujeme nové priateľstvá, ktoré niekedy pretrvajú aj celý život.  Stretávame ľudí, ktorí nás obohacujú.

Všetci v dnešnej dobe potrebujú nejakú psychohygienu a vymaniť sa zo stresujúceho života. Veľmi veľa ľudí si vyberá práve cestovanie, ako účinný nástroj očisty. Predstavuje únik z bežnej reality. Ľudia už necestujú iba kvôli práci, ale najmä kvôli rekreácii a relaxu. Pri cestovaní vytesňujeme zlé myšlienky z hlavy, prekonávame limity, predsudky a bariéry. Cestovanie ako hobby je inšpiratívne a pomáha ľuďom prijať a spoznať samých seba. Otvára nové cesty a spôsoby života, pomocou ktorých čerpáme novú inšpiráciu a získavame stále nové skúsenosti. Formuje nás ako bytosti a osobnosti.

Cestovanie je účinným nástrojom, ako neuviaznuť v stereotype. Zo stereotypu plynú iba problémy. Učí nás pozerať sa na rozličné skutočnosti a odlišnosti z iného uhla pohľadu.

Natalie