Trebuľka voňavá - Aj vy ste už zabudli na túto liečivú koreninu?

Trebuľka voňavá - Aj vy ste už zabudli na túto liečivú koreninu?

Trebuľka voňavá (Anthriscus cerefolium) pochádza z krajín východnej Európy. Podľa ľudových múdrostí je rastlinka symbolom úprimnosti, prináša mladosť a zmysel pre humor.

Mnohí starí bylinkári nedali na rastlinu, ktorej vôňa a chuť pripomína myrhu, dopustiť. Okrem jemnej arómy poskytuje aj ďalšie výhody, ktoré sa využívajú v ľudovom liečiteľstve.

Tipy pre použitie aromatickej koreniny

Vňať trebuľky voňavej je veľmi podobná petržlenu. Čo sa týka varenia, väčšinou sa používa na zvýraznenie ostatných bylín v konkrétnom recepte. Je neodmysliteľnou súčasťou francúzskej kuchyne, kde sa využíva pre dochutenie jedál spolu s petržlenom, pažítkou a estragónom.

Neviete, pre ktoré jedlá je trebuľka stvorená? Bylinka sa skvelo hodí na dochutenie syrov, zeleninových šalátov, omeliet, omáčok, rýb, zemiakov a praženice. Svoje čaro má i v zmesi rastlín použitých pre výrobu bylinkového masla.

Jemná aróma trebuľky sa pomerne rýchlo „stratí“. Do jedla ju používajte na konci tepelnej úpravy alebo využite arómu čerstvej koreniny. Okrem vône a chuti si zachová aj väčšie množstvo vitamínu C, ktorý sa tepelnou úpravou stráca. Pre uchovanie jedinečných vlastností sa trebuľka skladuje naložená v bielom vínnom octe.

Trebuľka v ľudovom liečiteľstve

Trebuľka je jarná bylinka, ktorá sa používa na elimináciu pocitov jarnej únavy. Slúži ako podporný prostriedok chuti do jedla, pomáha pri tráviacich ťažkostiach i problémoch s močovým mechúrom. Patrí do kategórie diuretík a bylín, ktoré sú čističmi krvi. Pravidelná konzumácia vedie k zníženiu vysokého krvného tlaku. Pre úplnosť dodávame, že trebuľka je bohatá na vitamín C, provitamín A, železo a horčík.

Trebuľka i na vonkajšie použitie

Čerstvá šťava z trebuľky pomáha riešiť kožné problémy. Obklady sú účinné pri bodnutí hmyzom a ekzémoch. Trebuľku ocenia i dámy, ktoré si nevedia poradiť s vráskami. Používa sa aj na dôkladné vyčistenie pleti.

Pestovanie je možné v interiéri i exteriéri

Trebuľka sa hodí do kvetináča i na okenný parapet medzi ostatné bylinky. Takisto ju môžete pestovať v záhradke. Majte na pamäti, že priame slnečné svetlo trebuľke škodí. S pokojom ju môžete umiestniť pod mierne košatý ovocný strom.

MIMI
Obrázok: flickr.com, andreasbalzer