B ako bohatý život

O tom, že život bez vitamínov nie je možný, písať netreba. Kým však o účinkoch vitamínu C vie aj malé dieťa a o blahodarných účinkoch vitamínov A a E v boji so starnutím sa spievajú ódy, vitamínom skupiny B sa nevenuje dostatočná pozornosť. A to nie je len škoda, to môže byť fatálne!

Teraz by mal spozornieť každý, kto sa cíti unavený, bez nálady a energie a ráta dni do jari, aby trápenie pominulo. Každý, kto dúfa, že keď bude teplejšie a slnečnejšie, zase sa bude cítiť dobre... Nuž, jar príde, to je isté, lebo zákony prírody nepustia. Ale že s ňou zákonite pominie aj podráždenosť, nespavosť, únava alebo problémy s pamäťou také isté nie je. Dôvodom totiž nemusí byť nedostatok tepla a svetla, ako si často nahovárame, ale práve nedostatok vitamínov, ktoré sa označujú ako B-komplex.
Pod pojmom komplex sa ich ukrýva až 17! Každý jeden má v tele nenahraditeľnú funkciu. Každý treba na to, aby telo fungovalo ako dokonalý hodinový strojček bez zadrhávajúcich koliesok. Ich absenciu nemusíme zistiť hneď, pretože najmä spočiatku to vôbec nebolí...

Jeme a prepíname
Niektorí ľudia sa najprv „len“ budia uprostred noci a nemôžu spať. Iba tak, bez zrejmej príčiny. Iní sa budia, pretože svaly im zvierajú kŕče. Tiež zdanlivo bez príčiny, nič ťažké nevláčili a ak cvičili, tak nie viac ako inokedy. „Alebo trpia ekzémami, aftami, vypadávaním vlasov, ponurou náladou, zlým trávením, únavou či celkovou nechuťou k akejkoľvek fyzickej aktivite. Za týmto všetkým sa môže skrývať nedostatok vitamínu B,“ vymenúva MUDr. Peter Lipták z UNsP Milosrdní bratia prejavy deficitu béčka. Vo vyratúvaní by mohol pokračovať dlho, lebo pri toľkých vitamínoch je prejavov ich nedostatku naozaj požehnane.
Voľakedy spôsoboval akútny nedostatok vitamínu B6 napríklad chorobu beri-beri, ktorá mohla byť smrteľná (dnes sa v západnom svete vyskytuje zriedkavejšie, trpia ňou však alkoholici), ale aj s menej akútnym nedostatkom niektorého z béčok život nie je to, čo by mal byť. Je chudobný – minimálne na energiu a dobrú náladu. A následky ako slepota či demencia, lebo aj v tom má béčko „prsty“, to si už nikto nedá za klobúk.
Podľa lekára si hlavu béčkami zaťažovať nemusí ten, kto má vyváženú stravu a život. Teda človek, ktorý pracuje akurát, oddychuje akurát aj športuje akurát. Žiadny zvýšený stres, žiadna zvýšená námaha. No, a sme doma! Nech hodí kameňom, kto sa do tejto kategórie môže zaradiť! Ak nežije v nejakom odľahlom a pokojnom kúte sveta, tak nič hádzať nebude. V západnom svete je stres tieň, ktorý za sebou vláčime vo dne, v noci a moderné je prepínať nielen televízne kanály, ale aj v práci a osobnom živote. To znamená, že béčka máme s najväčšou pravdepodobnosťou menej, ako by sa žiadalo.

Odchádza ticho
Vitamíny rozpustné vo vode, medzi ktoré B-komplex patrí, z tela odchádzajú tichučko, nenápadne. Rozpustené. Čo cesta na toaletu, to menej béčka...
Jeho nedostatok prezradí vraj aj to, že máte občas neodolateľnú chuť na arašidy alebo arašidové maslo. K tomuto záveru dospel napríklad Dr. Earl Mindell v knihe Vitamíny pre 21. storočie. „Neprekvapuje, že chuť na arašidové maslo patrí medzi desať najnaliehavejších žiadostí. Je to veľmi bohatý zdroj B-komplexu. Žiaľ, aj veľmi bohatý zdrojom kalórií,“ píše vo svojej knihe. Nuž, veriť môžeme aj nemusíme. Ale kým sa dostanete do stavu, že na posedenie vylížete pohár s arašidovým maslom alebo zjete pol kila búrskych orieškov, lebo telo si to žiada, určite nezaškodí trochu si upraviť jedálny lístok a zaradiť doň potraviny bohaté na béčko.
Ani cesta do lekárne po vitamínové preparáty nemusí byť márna. V prípade B-komplexu by ich bolo treba zjesť na kilá, aby sa človek predávkoval. Čo telo nezužitkuje, to zase vylúči. Napriek tomu lekár upozorňuje, aby sme to nepreháňali. Extrém ostáva extrémom, aj keď sa za ním skrýva najlepší úmysel. „Určite treba aj pri vitamínoch sledovať odporúčanú dennú dávku,“ radí MUDr. Lipták. Dobre hovorí, ale čo s tým, že je to zase len ďalšia položka, ktorú musí človek, pokiaľ chce byť zdravý a žiť plnohodnotne, sledovať?! Ďalšie rátanie, ďalšia kvapka v mori stresu...

Zoznámte sa...
...s najdôležitejšími B vitamínmi:

Vitamín B2 (riboflavín) – nachádza sa v mlieku, strukovinách, celozrnných obilninách či vajíčkach. Podporuje činnosť enzýmov dôležitých pre látkovú premenu.
Vitamín B3 (niacín) – má na svedomí dobrý metabolizmus proteínov a živín, pomáha pri trávení a ak je ho málo, pokožka má vážny problém. Teda veľa problémov. Nachádza sa v hydine, rybách, celozrnnom pečive a v búrskych orechoch.
Vitamín B5 (kyselina pantotenová) – alebo ešte inak, vitamín dobrej nálady. Podporuje produkciu niektorých hormónov, bráni vypadávaniu vlasov, podporuje ich rast, zvyšuje odolnosť voči infekciám, únave, stresu, urýchľuje hojenie rán, podporuje rast kĺbových puzdier. Nedostatok B5 môže mať za následok napríklad aj problémy s artikuláciou. Jeho zásobárňami sú zelená zelenina, ryby, kôrovce, šampiňóny, orechy a semená.
Vitamín B6 (pyridoxín) – organizmu nebude chýbať, ak jete droždie alebo pšeničné klíčky, doprajete si banány, sóju, lososa, makrelu, kukuricu, zemiaky, strukoviny či orechy. Podieľa sa na zlepšovaní imunity, je veľmi dôležitý pre dobré fungovanie centrálneho nervového systému, podporuje dýchanie každej jednej bunky v tele, rovnako prácu svalov, nervov a žalúdka. Pozitívne ovplyvňuje náladu, chuť do jedla aj do života. Jeho nedostatok sa prejavuje napríklad brnením rúk, chvením viečok, poruchami spánku, prispieva ku chorobám očí (až k slepote) aj k cukrovke.
Vitamín B9 (kyselina listová) – podporuje odolnosť, produkciu a obnovu všetkých buniek, vrátane červených krviniek. Na nedostatok by si mali dávať pozor najmä tehotné ženy, pretože môže vážne poškodiť plod. Na jedálnom lístku by preto nemali chýbať vajcia, špenát, šampiňóny, pivné kvasnice alebo pečienka.
Vitamín B12 (kobalminín) – je iba v potravinách živočíšneho pôvodu (v mliečnych výrobkoch, mäse, vajíčkach, vo vnútornostiach), na čo by mali myslieť vegetariáni a hlavne vegáni. Ako jediný sa dokáže v tele aj uložiť, takže nejaké zásoby môžeme mať v pečeni, ale bez pravidelných „dodávok“ zákonite príde deň, keď sa minie. Je nevyhnutný pre črevný trakt, kostnú dreň a rastové hormóny. Zabraňuje ochoreniam krvi, chudokrvnosti, naopak nedostatok sa prejavuje únavou, malátnosťou, zhoršenou pamäťou, ale aj vážnymi poruchami funkcie obalu miechy a periférnych nervov.


Extra tip

Budiš vit&min www.budis.sk, 0,85€-0,89€/1,5 l (uvádzacia cena do 30.6.: 0,75€/1,5 l)

Budiš, najpredávanejšia minerálna voda na Slovensku prichádza s chutnou vitamínovou novinkou - Budiš vit&min pre všetkých, ktorí chcú svoj život prežívať naplno. Nová línia ochutených minerálnych vôd Budiš vit&min má okrem sviežej ovocnej chuti aj neodolateľný benefit. Obsah vitamínov v minerálnej vode, vďaka ktorému je nápoj doslova unikát na trhu. Budiš vit&min obsahuje väčšinu vitamínov skupiny B ako B3, B5, B6, B7, B12. Každý z vitamínov prispieva k správnej látkovej premene dôležitej pre tvorbu energie. Priaznivý účinok sa dosiahne už pri dennom príjme 100ml nápoja. Konzumácia výrobku je spolu s pestrou a vyváženou stravou súčasťou zdravého životného štýlu. 1,5 l fľaša Budiš vit&min = odporúčaná denná dávka B-vitamínov!

Novú minerálnu vodu Budiš vit&min dostanete v našich obchodoch v atraktívnom designe a troch lahodných príchutiach – acerola, dula, guave.