Top 3 potraviny proti starnutiu. Poznáte ich?

Top 3 potraviny proti starnutiu. Poznáte ich?

Premyslenými zmenami v životnom štýle, vrátane konzumácie správnych potravín, môžete spomaliť celkové starnutie organizmu.

Čas plynie pre všetkých rovnako a v tom tkvie jeho spravodlivosť. Hoci sa proces starnutia zastaviť nedá, je možné ho spomaliť. Kľúčovú rolu zohráva postoj k životu. Ak pracujete na tom, aby ste mali vo svojom vnútri harmóniu a snažíte sa počúvať svoje vnútorné ja, vidieť to aj na vašom vzhľade.

Samozrejme, podstatný je aj zdravý životný štýl, ku ktorému patrí kvalitný a dostatočne dlhý spánok, pitný režim, schopnosť zvládať stres a zdravý, pestrý a vyvážený jedálniček.

Jedálny lístok a starnutie

Na zmenu nikdy nie je neskoro. Čokoľvek pozitívne urobíte pre svoje zdravie, odzrkadlí sa to aj na vašom výzore. Ak neviete, podľa čoho zostaviť jedálny lístok, inšpirujte sa, napríklad stredomorskou potravinovou pyramídou. Alebo sa riaďte jednoduchým pravidlom – jedzte základné, teda minimálne priemyselne spracované potraviny. Ktoré z nich sú bojovníkmi proti starnutiu?

  • Čučoriedky

O čučoriedkach ste už toho zrejme veľa počuli, alebo čítali. Patria medzi top potraviny proti starnutiu a ich účinky v tomto smere sú preukázané aj vedecky. Za ich pozitívne vlastnosti sú zodpovedné, napríklad antokyány, významné antioxidanty, vďaka ktorým majú čučoriedky svoju typickú farbu.

Okrem toho čučoriedky sú bojovníkmi proti rakovinovým ochoreniam, pomáhajú pri chudnutí, podporujú zdravie mozgu, dopĺňajú do organizmu železo a sú prospešné pre srdce.

Ak chcete spomaliť starnutie a dožiť sa dlhého veku, jedzte pravidelne čučoriedky a aj iné bobuľové ovocie. Počas zimy môžete využiť silu kvalitnej čučoriedkovej šťavy, alebo jedálniček doplniť mrazenými čučoriedkami, poprípade staviť na extrakty z čučoriedok.


Zdroj: pixabay.com

  • Horká čokoláda  

Ak milujte sladkú chuť, zabudnite na komerčné sladkosti a zaraďte do jedálneho lístka horkú čokoládu s čo najvyšším obsahom kakaa. Podľa vedcovmalý kúsok horkej čokolády denne spomaľuje starnutie.

Strach z vysokého množstva kalórií pri horkej čokoláde nie je namieste. Stačí ju zaradiť v optimálnom množstve do denného príjmu kalórií a môžete sa tešiť na množstvo benefitov.

Horká čokoláda poskytuje telu antioxidanty, ktoré chránia bunky pred oxidačným stresom. Je prevenciou rakoviny, podporuje zdravie srdca, priaznivo pôsobí na hladinu cholesterolu, zlepšuje krvný tlak, prospieva zraku a pokožke a znižuje mieru stresu.  


Zdroj: pixabay.com

  • Orechy

Jedna až dve hrste orechov denne sú prevenciou mnohých chronických ochorení a spomaľujú starnutie. Čím pestrejšiu paletu orechov zvolíte, tým lepšie. Dostanete tak do organizmu rôzne výživné látky.

Ak v jedálničku preferujete lokálnosť, stavte na vlašské orechy či lieskovce. Nebojte sa však ani pekanových či para orechov.
-m-