Tieto čaje vám pomôžu zhodiť!

Tieto čaje vám pomôžu zhodiť!

Za spomaleným metabolizmom môže byť okrem iného aj nedostatočný príjem tekutín. Gro pitného režimu by mala tvoriť čistá voda, avšak vhodným doplnkom sú aj bylinkové čaje. Niektoré z nich sú dokonca stvorené na podporu redukcie hmotnosti. Ktoré sa oplatí skúsiť?

Zelený čaj

Už 2 – 3 šálky zeleného čaju denne môžu podporiť fungovanie vášho metabolizmu. Zodpovedné sú za to najmä zastúpené katechíny, významné antioxidanty, ktoré urýchľujú schopnosť pečene premieňať tuk na energiu. Okrem toho zelený čaj výborne detoxikuje. Účinky zeleného čaju v tomto smere potvrdili viaceré vedecké štúdie. V jednej z nich pili účastníci 4 – 5 šálok zeleného čaju denne a schudli o dve kilá viac, ako tí, ktorí tak nerobili.

  • Ak chcete, aby zelený čaj účinkoval tak, ako má, dbajte na správnu prípravu. Vodu priveďte k varu a nechajte ochladnúť na 60 – 80 stupňov Celzia. Doba lúhovania by nemala prekročiť 3 minúty.

Rooibos čaj

Rooibos čaj sa často odporúča ako bezkofeínová náhrada zeleného čaju, pretože má podobné zdravotné benefity. Môžu ho piť tehotné ženy i deti v neobmedzenom množstve. V čaji rooibos sa nachádza okrem iného aspalatín – spája sa so znížením stresových hormónov, ktoré spôsobujú napríklad ukladanie tuku v oblasti bruška.

Zázvorový čaj

Podľa jednej z vedeckých štúdií pomáha hlavná zložka zázvoru (gingerol) so znižovaním telesnej hmotnosti a pozitívne ovplyvňuje hladinu leptínu. Leptín je hormón, ktorý reguluje chuť do jedla.

Čaj banča

V tomto prípade sa jedná o zelený čaj, ktorý sa získava z čajovníka čínskeho. Podľa odborníkov pravidelné pitie tohto čaju znižuje tendenciu nášho tela ukladať tuky. Okrem toho sa podieľa na stabilizácii hladiny krvného cukru a podporuje trávenie.

Oolong čaj

Jedná sa o čaj, kde neprebehol úplný proces fermentácie. Preto sa často nazýva aj polofermentovaný, alebo čiastočne fermentovaný čaj. Oolong čaj má jedinečnú chuť i vôňu. Oolong čaje pochádzajú z Číny, Japonska, ale aj Jávy či Taiwanu. Tento čaj je takisto nabitý katechínmi, ktoré podporujú metabolizmus tukov. Okrem toho má tento čaj aj blahodarne účinky na psychiku – upokojuje.

  • Oolong čaj sa zalieva vodou v teplote okolo 95 stupňov Celzia. Doba lúhovania je maximálne 3 minúty.

Na čo si dať pozor, ak chcete redukciu hmotnosti podporiť pitím čajov?

  • Ak chcete naozaj schudnúť, myslite na to, že kľúčové je upraviť stravovacie zvyklosti a dopriať si pravidelne vhodný pohyb.
  • Ideálne je piť čaje bez cukru a sladidiel. V prípade, že potrebujete sladkú chuť, siahnite napríklad po stévii.
  • Kupujte si kvalitné sypané čaje a dodržiavajte spôsob prípravy i dávkovanie podľa pokynov výrobcu.
  • Čaj pite s pôžitkom – spojte si to s nejakou príjemnou činnosťou, ako je napríklad čítanie kníh či rozhovor s blízkymi. Ak budete v psychickej pohode, schudnete oveľa ľahšie.


-w-