
Taštičky z chlebového cesta plnené mangoldom a fetou
Chrumkavé taštičky z chlebového cesta plnené mangoldom, fetou a štipľavou paprikou. Restovaná zelenina s korením dodá plnke bohatú chuť, smotana v ceste zas jemnosť. Ideálne ako ľahký obed, večera alebo slané pohostenie. Tu je recept na 4 porcie, príprava cca 90 minút + pečenie na panvici.
Cesto:
-
400 g hladkej múky (typ 00)
-
21 g čerstvého droždia
-
150 ml vlažnej vody
-
½ ČL soli
-
½ ČL prášku do pečiva
-
3 pl kyslej smotany
Náplň:
-
170 g mangoldu (nakrájané listy)
-
½ ks červenej štipľavej papriky (nakrájané na krúžky)
-
2 strúčiky cesnaku (plátky)
-
2 jarné cibuľky s vňaťou (krúžky)
-
100 g syru feta (nadrobno)
-
1 ČL rímskej rasce
-
Soľ, čierne korenie, olivový olej
Postup:
-
Pripravte náplň: Na 1 PL oleja opečte rímsku rascu s paprikou asi 2 minúty, pridajte mangold a jarnú cibuľku, restujte, kým zelenina nezmäkne a tekutina sa nezredukuje. Pridajte cesnak, dochuťte soľou a korením a nechajte vychladnúť.
-
Upečte cesto: Zmesi múky, droždia, vody, soli, prášku do pečiva a kyslej smotany vypracujte hladké cesto. Nechajte 45 minút kysnúť. Potom ho rozdeľte na 4 bochníčky, nechajte ešte 15 minút podkysnúť a vyvaľkajte na plát hrubý cca 1 mm.
-
Plnenie a tvarovanie: Na polovicu každého plátu naneste vychladnutú náplň, posypte fetou, prikryte druhou polovicou cesta. Zatlačte okraje, aby sa náplň nevytiekla.
-
Pečenie: Na panvici zohrejte 2 PL oleja a opečte taštičky z oboch strán do zlatista, asi 4–5 minút na každej strane.
Tipy:
-
Podávajte teplé alebo studené, ako hlavné jedlo alebo variabilnú chuťovku.
-
Cesto je nadýchané vďaka kyslej smotane a jemne pikantné náplňou spojenou s fetou.
-
Štipľavú papriku môžete nahradiť jemnejšou alebo vynechať.
Zdroj foto: Freepik