Taštičky z chlebového cesta plnené mangoldom a fetou

Taštičky z chlebového cesta plnené mangoldom a fetou

Chrumkavé taštičky z chlebového cesta plnené mangoldom, fetou a štipľavou paprikou. Restovaná zelenina s korením dodá plnke bohatú chuť, smotana v ceste zas jemnosť. Ideálne ako ľahký obed, večera alebo slané pohostenie. Tu je recept na 4 porcie, príprava cca 90 minút + pečenie na panvici.

Cesto:

  • 400 g hladkej múky (typ 00)

  • 21 g čerstvého droždia

  • 150 ml vlažnej vody

  • ½ ČL soli

  • ½ ČL prášku do pečiva

  • 3 pl kyslej smotany

Náplň:

  • 170 g mangoldu (nakrájané listy)

  • ½ ks červenej štipľavej papriky (nakrájané na krúžky)

  • 2 strúčiky cesnaku (plátky)

  • 2 jarné cibuľky s vňaťou (krúžky)

  • 100 g syru feta (nadrobno)

  • 1 ČL rímskej rasce

  • Soľ, čierne korenie, olivový olej

Postup:

  1. Pripravte náplň: Na 1 PL oleja opečte rímsku rascu s paprikou asi 2 minúty, pridajte mangold a jarnú cibuľku, restujte, kým zelenina nezmäkne a tekutina sa nezredukuje. Pridajte cesnak, dochuťte soľou a korením a nechajte vychladnúť.

  2. Upečte cesto: Zmesi múky, droždia, vody, soli, prášku do pečiva a kyslej smotany vypracujte hladké cesto. Nechajte 45 minút kysnúť. Potom ho rozdeľte na 4 bochníčky, nechajte ešte 15 minút podkysnúť a vyvaľkajte na plát hrubý cca 1 mm.

  3. Plnenie a tvarovanie: Na polovicu každého plátu naneste vychladnutú náplň, posypte fetou, prikryte druhou polovicou cesta. Zatlačte okraje, aby sa náplň nevytiekla.

  4. Pečenie: Na panvici zohrejte 2 PL oleja a opečte taštičky z oboch strán do zlatista, asi 4–5 minút na každej strane.

Tipy:

  • Podávajte teplé alebo studené, ako hlavné jedlo alebo variabilnú chuťovku.

  • Cesto je nadýchané vďaka kyslej smotane a jemne pikantné náplňou spojenou s fetou.

  • Štipľavú papriku môžete nahradiť jemnejšou alebo vynechať.

Zdroj foto: Freepik