STRAVOVACIE ZLOZVYKY

STRAVOVACIE ZLOZVYKY

Donedávna vedci skúmali jednotlivé zložky stravy, aby zistili, koľko je v čom nežiaducich látok. Výsledky neboli veľmi priaznivé. Neodporúča sa jesť najmä mäso, sladkosti a čokoládu, syr, alkohol a kávu. Lenže človek chce uspokojiť aj svoje chuťové potreby a zlozvyky.

* Alkohol je jed, ale príležitostný pohár vína nemôže nič pokaziť. 5 gramov denne je hranica, ktorú štatisticky vyhodnotili nielen ako neškodnú, ale dokonca ako pozitívnu. Tí, čo si pravidelne doprajú vínko, ktorého alkoholická hodnota denne neprekročí spomínaných 5 g, sa údajne dožívajú vyššieho veku ako abstinenti.

* Káva, čaj sú vo svojom pôvodnom stave horké nápoje a ak sú konzumované v primeranej miere, nemajú nijaké negatívne účinky na organizmus. Podľa najnovších amerických štúdií je jedna šálka čaju koktailom látok, ktoré chránia pred rakovinou a srdcovo-cievnymi ochoreniami. Kofeín obsiahnutý v káve zase stimuluje veľký mozog a robí človeka schopným výkonu a pozitívneho myslenia.

* Čokoláda a sladkosti vzbudzujú pocit spokojnosti. Tu však treba okrem striedmosti dodržať pravidlo, že sladkosti by sa mali konzumovať po jedle. Ak nimi nezaháňame hlad, máme nielen väčší pôžitok z ich konzumácie, ale aj spracovanie v organizme je jednoduchšie a bezproblémovejšie.

* Syr, ktorý sa v posledných rokoch tiež neodporúčal, obsahuje vysokohodnotné koncentrované látky, najmä kalcium. Obsahuje tiež špeciálne bielkoviny, bioaktívne peptidy a minerálne látky. Zároveň platí, že kto si dá po jedle ako dezert tvrdý syr, zabraňuje tak tvorbe zubného kazu.