Spoznajte silu čaju

Spoznajte silu čaju

Čaj je už odpradávna uznávaným nápojom. O jeho objavení koluje množstvo legiend. Azda najznámejšia rozpráva o čínskom cisárovi menom Shen Nung. Odohráva sa pred tisíckami rokov. Podľa legendy sedel vládca pod stromom, keď jeho služobník, tak ako obvykle, preváral vodu na pitie. V tom mu spadol list zo stromu priamo do pohára s vodou, a tak sa rozhodol ju vyskúšať. Jej lahodnou a osviežujúcou chuťou bol natoľko očarený, že odvtedy si bez čaju nevedel predstaviť ani jeden deň.

Máte vo zvyku dopriať si denne aspoň šálku kvalitného čaju?
Každodenným pitím čaju sa môžete vyhnúť návšteve lekára. Neobsahuje takmer žiadne kalórie. Taktiež pôsobí ako očistná kúra pre vaše telo, samozrejme, v závislosti od vybraného druhu čaju.

Všetky pravé a kvalitné čaje (napr. biely, zelený) pochádzajú z rastliny čajovníka čínskeho. Obsahujú množstvo prospešných chemických látok. Najvýznamnejšie z nich sú triesloviny. Blahodarne pôsobia na tráviaci trakt, a to hlavne preto, lebo sú schopné viazať a odvádzať z organizmu škodlivé látky. Samozrejme, obsah trieslovín sa v závislosti od druhu čaju líši. Ak ich chcete z čaju získať čo najviac, je vhodné čaj lúhovať zhruba 5-6 minút. Poznávacím znakom prítomnosti trieslovín je trpkastá až ostrá chuť.

O čajoch všeobecne
Na trhu je dnes obrovské množstvo čajov. Čaje vo vrecúšku, sypané, granulované, ovocné, bylinkové. Kvalita čajov, ktoré sú dostupné na našich trhoch, je rozličná. Z tohto dôvodu je dobré kupovať čaje v špecializovaných obchodoch a nechať si poradiť od skutočných odborníkov.

Ak uprednostňujete bylinkové čaje, najlepšie, čo môžete urobiť, je vybehnúť do prírody a nazbierať si bylinky vlastnoručne. A mnohé sa dajú pestovať i v záhradách či doma na okennom parapete. Nazbierané bylinky treba potom nasušiť a uskladňovať v plátenných vrecúškach. Týmto spôsobom si môžete pripravovať lahodný čajík aj počas studených zimných mesiacov.

Hovorí sa, že na každú chorobu existuje bylinný liek
Pozrime sa teda na niektoré rady babiek bylinkárok. Ak potrebujete upraviť krvný tlak, odporúča sa počas troch týždňov, a to každý druhý deň, piť čaj z rasce. Jednu malú lyžičku rasce pridajte do šálky s vodou, osem minút varte a potom počas dňa po hltoch pite.

Pri prechladnutí, nádche a problémoch s dýchacím ústrojenstvom vám celkom iste pomôže mätový, lipový či bazový čaj. Kombinácia bazy, lipy, a materinej dúšky zasa účinne pomáha proti kašľu. Mätový čaj je tiež vynikajúci pomocník pri žalúdočných ťažkostiach.

Ak ste vyčerpaní, nemôžete spať a trápi vás duševná nepohoda, vyskúšajte medovku lekársku. Zlepšuje náladu, podporuje pamäť, upokojuje myseľ, zvyšuje koncentráciu. Je vhodná i ako prevencia proti bolestiam hlavy.

Tip na záver
Ak máte problém s dodržiavaním pitného režimu, alebo stále holdujete nezdravým sladeným limonádam, skúste pitný režim obohatiť o čaj. Čaj obsahuje mnoho prospešných látok a je bez kalórií, čo sa o limonádach povedať nedá.

-m-

Obrázok: http://www.freedigitalphotos.net/images/Eating_Drinking_g369-Woman_Drinking_A_Cup_Of_Tea_p41070.html