Špenát – čo o ňom viete?

Špenát – čo o ňom viete?

Hľadáte zeleninu, ktorá doplní dávky výživných látok naozaj bravúrne? Gratulujeme, pretože ste ju práve našli. Špenátu patria horné priečky rebríčkov svetových zdravotníckych organizácií, ktoré odporúčajú potraviny prospešné pre ľudské zdravie. Ak vám nechutí tepelne upravený špenát, naučte sa ho pridávať do čerstvých šalátov. Špenát skvelo jedlá dochutí a dodá organizmu živiny.

Aké zdravotné výhody vyplývajú z konzumácie špenátu?

Obsah špenátu je naozaj unikátny. Je zložený z veľkého množstva vitamínu K (špenát obsahuje 200 percent odporúčanej dennej dávky), mangánu, horčíka, železa, vápnika, draslíka, zinku, selénu, vitamínov skupiny B, C, E a mnohých ďalších látok.
 
Živiny obsiahnuté v špenáte chránia organizmus človeka pred zápalovými ochoreniami, kardiovaskulárnymi problémami a rakovinou. Špenát je známy vysokým obsahom antioxidantov – vitamínu C, luteínu a zeaxantínu, ktoré bojujú proti voľným radikálom. Špenát podporuje činnosť tráviaceho traktu a pomáha svalom. Omega-3 nenasýtené mastné kyseliny sú prostriedkom, ktorý zaisťuje zdravie srdca.
 
Špenát by mali do svojho jedálneho lístka zaradiť všetci tí, ktorí majú problém s kosťami. Obsahuje minerály, ktoré udržujú zdravie a pevnosť kostí. Konzumáciou špenátu eliminujete prípadné zranenia a urýchlite hojenie.
 
Patríte do kategórie budúcich mamičiek? Potom vám lekár určite odporučil konzumáciu kyseliny listovej, ktorá prospieva malému človiečikovi vo vašom brušku. Najideálnejšie je kyselinu listovú získavať prirodzene, teda špenát pri plnení tohto cieľa naozaj vhodne poslúži.
 
Nuž a nakoniec špenát prospieva aj ženskej pleti. Komplex vitamínov udržuje pleť krásnu, zdravú a mladistvú.
Nesmieme zabudnúť na pozitívny vplyv špenátu na ľudský zrak. Ak držíte diétu, špenát je vhodným doplnkom jedálneho lístka, lebo obsahuje minimum kalórií a veľa výživných látok. Špenát je vhodný aj pre zníženie krvného tlaku a vysokej hladiny cholesterolu v krvi.

Najlepší a najzdravší je varený špenát!

Pri varení špenátu dochádza k zlepšeniu chuti a uvoľneniu niektorých kyselín. Špenát vhoďte do vriacej vody a varte 1 minútu. Hrniec nezakrývajte pokrievkou, pretože týmto spôsobom sa uvoľní viac kyselín.
 

M.