Sirup z agáve: sladidlo niekoľkokrát horšie ako klasický cukor

Sirup z agáve: sladidlo niekoľkokrát horšie ako klasický cukor

Fakt, že cukor je nezdravý, je jedna z mála vecí, na ktorej sa zhodne väčšina výživových poradcov. Keďže aktuálne už väčšina ľudí vie, že je škodlivý, snažíme sa mu vyhýbať. Nie je teda prekvapivé, že na trh prišlo obrovské množstvo náhradných sladidiel (prírodných aj umelých). Jedným z nich je aj agáve sirup. Hlása sa o ňom, že je prírodný a vhodný aj pre diabetikov vďaka nízkemu glykemickému indexu.

Avšak, ak odignorujete všetky krásne reklamné charakteristiky, odhalíte, čo skutočne v sebe skrýva. Dokonca je ešte horší ako klasický biely cukor. Prečo? Pozrime sa na agáve bližšie.

Čo je agáve a ako sa sirup získava?

Agáve je rastlina, ktorá rastie najmä v Mexiku a je známa najmä pre jej použitie pri výrobe tequily. Sirup sa získava tak, že agáve sa pokrája, extrahuje sa cukrová šťava, ďalej sa teplom a enzymaticky upravuje. Týmto procesom sa ničia prospešné fruktány a premieňajú sa na škodlivú fruktózu. V konečnom dôsledku dostávate úplne znehodnotený a škodlivý produkt.

Agáve a diabetici

Áno, glykemický index je relatívne nízky. Preto sú tieto typy sladidiel označované ako vhodné pre cukrovkárov. Avšak toto je jediné pozitívum, ktoré na sirupe z agáve nachádzame. Najväčší problém tkvie v tom, že hlavná časť tohto sirupu je tvorená fruktózou.

Prečo je fruktóza horšia ako glukóza?

Glukóza je veľmi dôležitá molekula. Nachádza sa prirodzene napríklad v mrkve či zemiakoch, naše telo ju dokonca vie samo tvoriť. Každá bunka v našom tele vie spracovávať glukózu, fruktózu vie spracovať iba pečeň.

Keď je pečeň príliš zaťažená fruktózou, tak ju mení na tuk, následne sa nám zdvíhajú nebezpečné triglyceridy. Časť tuku ostáva v pečeni a pečeň pomaly ztukovatieva. Napriek tomu, že fruktóza nezdvíha inzulín, z dlhodobého hľadiska veľké množstvá fruktózy prispievajú k inzulínovej rezistencii. Tento proces výrazne zvyšuje riziko vzniku metabolického syndrómu a diabetu 2. typu. Medzi ďalšími nepriaznivými vplyvmi fruktózy je zvyšovanie LDL častíc a oxidovaných LDL častíc (veľmi nebezpečné), ktoré prispievajú ku kumulácii vnútorného (vicerálneho) tuku. Navyše zvýšený príjem fruktózy vedie k zvýšenej hladine kyseliny močovej. Ďalšia nevýhoda fruktózy je, že nás nevie dostatočne uspokojiť a človek stále „nemá dosť“. A to slávne „zdravé“ agáve obsahuje až 85 % fruktózy, čo je oveľa väčšie množstvo ako obsahuje klasický cukor!

Čo sa týka fruktózy, tak tá je obsiahnutá aj v ovocí, preto by sme to ani s ním, najmä s niektorými druhmi, nemali preháňať. Ovocie má však na rozdiel od sirupu z agáve aj vlákninu a bioaktívne látky.

Ak chcete sladiť, určite nesiahajte po sirupe z agáve. Dnes už poznáme zdravšie sladidlá, ako je tento sirup. Patrí medzi ne napríklad xylitol, erythritol alebo stévia. Pozor, ani tých však nemôžeme konzumovať neobmedzené množstvá.

Zdroj: http://www.cvicte.sk/vyziva-3/sirup-z-agave-sladidlo-nieko-kokrat-horsie-ako

Petra Kopecká