
Ružičkový kel – zabudnutá superpotravina
Ružičkový kel patrí medzi najzdravšie druhy zeleniny. Napriek tomu ho však nepoužívame až tak často ako iné druhy zeleniny. Dalo by sa teda povedať, že ružičkový kel je zabudnutá superpotravina, ktorú sa ale určite oplatí vyskúšať.
Zdravotné benefity ružičkového kelu
Ružičkový kel je bohatý na vitamíny A, B (vrátane kyseliny listovej), C a minerály ako draslík a horčík. Zdravotné benefity ružičkového kelu spočívajú hlavne v podpore imunitného systému, podpore krvotvorby a pozitívneho vplyvu na nervový systém.
Ďalšie pozitívne účinky tejto zeleniny sú:
- Protizápalové účinky
- Zníženie hladiny cholesterolu
- Stabilizácia krvného tlaku
- Stabilizácia hladiny cukru v krvi
- Podpora trávenia
- Podpora zdravia kostí
Ružičkový kel a superpotraviny
Ako sme v úvode spomenuli, ružičkový kel patrí medzi superpotraviny. Čo to však znamená? Superpotraviny sú vysoko výživné potraviny, ktoré obsahujú veľké množstvo vitamínov, minerálov, antioxidantov či vlákniny. Ružičkový kel do tejto skupiny právom patrí. Hoci bol v minulosti často prehliadaný, dnes si opäť získava pozornosť vďaka svojim výrazným zdravotným benefitom. Obsahuje vysoké množstvo vitamínu C a silné antioxidanty, ktoré pomáhajú v boji proti zápalom a voľným radikálom. Navyše má nízky obsah kalórií a je bohatý na vlákninu, čo z neho robí ideálnu voľbu pri zdravom stravovaní alebo chudnutí.
Zdroj foto: freepik.com
Zdravé recepty s ružičkovým kelom
Zdravé recepty sa nezaobídu bez rôznych druhov zeleniny a ružičkový kel by určite nemal chýbať. Táto výživná a zdravá zelenina poskytuje široké možnosti využitia v rôznych receptoch. Ružičkový kel je možné pripraviť varením, dusením, zapekaním alebo ľahkým osmažením.
Na zachovanie jeho zdravotných účinkov je lepšie ho nevariť príliš dlho, aby sa neznížila jeho nutričná hodnota.
Môžete ho pridávať do polievok, jedál s karí korením, zapekať so syrom alebo podávať ako prílohu k hlavným jedlám.
Pre viac inšpirácie vyskúšajte napríklad tieto zdravé recepty s ružičkovým kelom
Zdroj foto: freepik.com
Pečený ružičkový kel s medom a cesnakom
Ružičky kelu očistíme, odrežeme stonku a prekrojíme na polovičky. Potom premiešame s olivovým olejom, medom, nadrobno nasekaným cesnakom, soľou a mletým čiernym korením. Pečieme na 200 °C asi 20–25 minút, kým nebude zlatistý a jemne skaramelizovaný. Pečený ružičkový kel sa hodí ako chutné predjedlo alebo príloha.
Polievka z ružičkového kelu
Pre milovníkov polievok bude iste pochúťkou krémová polievka z ružičkového kelu. Jednotlivé hlavičky očistíme a prerežeme na polovičky. Očistíme si zeler, cibuľu, cesnak a mrkvu, ktoré potom tiež nakrájame na menšie kocky.
Cibuľu a cesnak krátko opečieme na olivovom oleji, pridáme zvyšnú zeleninu, osolíme, okoreníme a zalejeme vývarom. Necháme variť asi 15 minút, potom polievku rozmixujeme tyčovým mixérom dohladka a pridáme smotanu na šľahanie. Premiešame a ešte chvíľku varíme. Polievka je ideálna na chladné jesenné dni.
Pyré z ružičkového kelu
Z ružičkového kelu môžeme pripraviť aj originálnu a zdravšiu verziu klasickej zemiakovej kaše. Stačí povariť očistené zemiaky a ružičkový kel v osolenej vode, po dobu asi 20 minút. Keď sú oba druhy zeleniny mäkké, rozmixujeme ich spolu so smotanou na hladké pyré. Primiešame kúsok masla a môžeme dochutiť čerstvým mletým korením a soľou.
Ružičkový kel ako kráľ zimnej zeleniny
Možno ste už počuli, že ružičkový kel je známy ako kráľ zimnej zeleniny. Je to preto, že veľmi dobre zvláda nízke teploty až do -15 °C. Mierny mráz dokonca zlepšuje jeho chuť a robí ružičky sladšími, keďže rastlina rozkladá škroby na cukry ako prírodnú ochranu pred mrazom.
Navyše, ružičkový kel má dlhé vegetačné obdobie, vďaka čomu je dostupný na konzumáciu aj počas zimných mesiacov, kedy je nedostatok inej čerstvej zeleniny. Pre tieto charakteristiky sa ružičkový kel považuje za kráľa zimnej zeleniny.
Zdroj foto: freepik.com