Rimbaba obyčajná: pomocníčka pri migréne i prostriedok proti moliam

Rimbaba obyčajná: pomocníčka pri migréne i prostriedok proti moliam

Babky bylinkári vedeli o jej vlastnostiach stáročia. Používali ju pri bolestiach hlavy i pocitoch smútku. Aktuálne je využiteľná aj ako prostriedok na odpudenie molí či škodcov v rastlinách.

Rimbaba je predmetom vedeckých výskumov, hlavne čo sa týka migrény. V jednom z nich, ktorého sa zúčastnili ľudia trpiaci migrénami, zaznamenali zlepšenie až v 70 percentách prípadov. Niektorí odborníci pripisujú túto schopnosť látke s názvom partenolid, ktorá má schopnosť zabrániť rozširovaniu i zužovaniu krvných ciev v mozgu s následným vylúčením látok, ktoré sú zodpovedné za bolesť a zápal. Na dosiahnutie týchto účinkov je potrebné užívať rimbabu dlhodobo.

Ďalšie tipy na použitie rimbaby

S rimbabou sa môžete na trhu stretnúť v podobe čaju alebo aj tinktúry. Javia sa aj ako jeden zo spôsobov zníženia horúčky, bolesti pri menštruácii alebo po pôrode. Rimbaba má tiež posilňujúce účinky na žalúdok a silné antibakteriálne účinky.

Rady babky bylinkárky pri ťažkostiach s ušami

Naše staré matere využívali čerstvé listy rimbaby na zmiernenie bolesti uší. Vzali čerstvý list, umyli ho a vsunuli ho na chvíľku do ucha. Aj dnes sa môžeme stretnúť s odporúčaním, kvapnúť do ucha jednu kvapku tinktúry z rimbaby, poprípade vložiť do ucha kúsok vaty, namočený v tejto tinktúre.

Rimbaba na odstránenie škvŕn na tvári

Rimbaba má pozitívne účinky i na pleť. Macerát z rastliny môže prispieť k odstráneniu škvŕn na tvári. Odbornú verejnosť v tomto smere zaujala hlavne preto, že sa ukázala ako prevencia proti rakovine kože vďaka už spomínanému partenolidu.

Pomôže zbaviť sa molí v šatníku

Bojujete s moľami v šatníku? Okrem aromatickej levandule môžete využiť aj sušenú rimbabu. Sušenú vňať dajte do plátenného vrecúška, zaviažte a dajte na viaceré miesta v šatníku.

Rimbaba ako insekticíd

Trápia vás dotieravé mušky v izbových rastlinách, ktoré poletujú po byte? Neviete sa zbaviť niektorých škodcov v záhradke? Vyskúšajte nasledovný trik. Šálku sušených kvetov nasypte do horúcej vody s obsahom mydla, nechajte 30 minút lúhovať, preceďte, nechajte vychladnúť a použite.

Čaj z rimbaby

1-2 čajové lyžičky sušenej vňate zalejte 250 ml vriacej vody. Nechajte lúhovať a po dúškoch vypite.
Náš tip: ak máte možnosť, využívajte čerstvé listy rimbaby. Ako prevencia stačí jeden list denne, v prípade závažnejších problémoch sa odporúča až  množstvo päť kusov. V tomto prípade si môžete doma pripraviť tinktúru i masť.

Tinktúra z rimbaby

Umytú tmavú fľašu naplníte nadrobno nakrájanou vňaťou rimbaby zhruba do jednej pätiny, zalejem domácim a necháme dva týždne odpočívať na teplom mieste. Fľašu pravidelne pohrkáme. Po uplynutí dvoch týždňov precedíme a používame.


-w-