Prosové knedličky na mrkvovo-vanilkovom ragú

Čas prípravy: 50-60 minút
Porcie: 2
Ingrediencie:

Na krém:

    • 1 kg mrkvy
    • 2 šalotky
    • 150 ml šľahačkovej smotany
    • 250 ml zeleninového vývaru
    • 1 ks Kotányi mlynček morská soľ
    • 1 ks Kotányi mlynček paprika farebná
    • 1 ks Kotányi vanilkový struk
    • Slnečnicový olej

Na knedličky:
    • 250 g zlatého prosa
    • 500 ml zeleninovej polievky
    • 60 g strúhaného syra
    • 0,5 ČL mletej kurkumy Kotányi
    • 1 šálka čerstvej petržlenovej vňate
    • 1 citrón

Postup:
1. Začneme prípravou mrkvovo-vanilkového ragú. Mrkvu so šalotkou ošúpeme a nakrájame nadrobno. V hrnci rozohrejeme olej a opražíme na ňom zeleninu.
2. Pridáme vanilkový struk. Zalejeme vývarom a neskôr pridáme šľahačku. Všetko dobre premiešame. Varíme, kým kúsky mrkvy nezmäknú.  
3. Vyberieme vanilkový struk a rozmixujeme zmes na pyré. Dochutíme soľou a korením.
4. Prosové guľky prepláchneme a privedieme k varu v 500 ml zeleninového vývaru s kurkumou. Necháme podusiť 20-30 minút.
5. Dochutíme soľou, korením a necháme vychladnúť. Potom pridáme strúhaný syr a dobre premiešame. Rukami tvarujeme malé guľky, ktoré opečieme na panvici s dostatočne rozpáleným olejom do chrumkava.
6. Guľky na pyré podávame s čerstvou petržlenovou vňaťou, štipkou citrónu a chrumkavým šalátom.

Mrkva sa stretáva s vanilkou a vytvára jedinečné spojenie konzistencie a chuti. Spolu vytvárajú krémové ragú doplnené jedinečnými prosovými knedličkami.

Zdroj: Kotányi