Prepašujte na tanier svojich detí zdravé potraviny

Prepašujte na tanier svojich detí zdravé potraviny

Takmer každý rodič veľmi dobre vie, že nakŕmiť svoje deti nie je vždy prechádzka ružovou záhradou. O ovocí a zelenine ani nehovoriac. Často majú na práci omnoho dôležitejšie veci ako je konzumácia jedla: hračky na zemi predsa nepočkajú, rozprávka v telke taktiež nie a kamaráti na ihrisku už vôbec nie. Okrem toho maniere - jeden neje paradajku, tamten zase uhorku a ďalší ohŕňa nosom nad asi každým druhom ovocia. Čo s tým? Hravo si poradíte vďaka týmto skvelým trikom, ktoré fungujú aj na tie najtvrdohlavejšie detské hlávky, a navyše úsmev na tvári vyčarujú nielen im, ale všetkým navôkol.

Pamätajte na to, že deti sú hravé bytosti, ktoré si neuvedomujú, že ste stáli kvôli príprave jedla za sporákom hodiny. V jedle sa radi rýpu, hádžu po vás psie oči a najradšej by boli, ak by ste im zdravú stravu zamenili za sladkosti. Ako rodič však viete, že kvôli ich zdravému vývinu to tak byť nemôže. Tento problém môžete vyriešite jednoducho, a to KAMUFLOVANÍM a KREATIVITOU. Najskôr by ste si však mali osvojiť pár faktov o detskom stravovaní.

  • Buďte pre svoje deti príkladom a zjedzte všetko. Ak dieťa vidí, že je prieberčivý rodič, bude si myslieť, že je to normálne a prispôsobí tomu svoje správanie.
  • Je verejne známe, že pohyb a čerstvý vzduch zvyšujú chuť do jedla. Využite tieto momenty aj vy a jedzte s nimi, keď prídu domov z vonku.
  • Dajte im na výber. Váš drobec ocení, ak budete brať do úvahy aj jeho názor. Opýtajte sa ho, či má chuť napríklad na paradajku alebo by si radšej dal na chlebík uhorku.
  • Bežná vlastnosť každého človeka je zvedavosť. Stolujte a pripravujte jedlo spoločne, dieťa tak bude zvedavé na výsledok svojej práce.
  • Na maškrty nájdite tajnú skrýšu a na viditeľnom mieste majte doma len to, čo chcete, aby vaše dieťa jedlo.
  • Menšie deti môžu jedlo odmietať aj kvôli tomu, že je príliš teplé alebo naopak, studené. Dbajte na to, aby mal pokrm akurátnu teplotu.
  • Niektoré jedlá nám na prvýkrát nechutia, no časom si ich obľúbime. Rovnako je to u detí. Kým však definitívne vyhodíte danú surovinu zo svojho jedálnička, skúste to ešte niekoľkokrát, no v menších dávkach. Chute sa menia... V prípade, že výsledok bude rovnaký, určite deti nenúťte.
  • Nerobte z konzumácie ovocia a zeleniny niečo, za čo si zaslúžia odmenu. Vynechajte zo svojho slovníka vety typu: „Keď nezješ zeleninu, nedostaneš sladkosť a nepôjdeš sa hrať“. Dieťaťu by malo chutiť a malo by si zeleninu či ovocie obľúbiť. Takto to však nedosiahnete.

VESELÉ JEDLO PRE HRAVÉ DETI AJ KREATÍVNYCH RODIČOV

S jedlom by sa síce hrať nemalo, no v tomto prípade to neplatí a výsledok vašej kreativity v kuchyni môže byť naozaj úžasný. Je veľmi dôležité, aby jedlo na tanieri lákalo deti hlavne svojim vzhľadom. Prebuďte v sebe aspoň z času na čas detskú hravosť a presvedčte svojich „spolustolovníkov“, že slovo nuda vám nič nehovorí. Ukážte rodine, že vďaka svojej kreativite dokážete ľavou zadnou naservírovať vtipné raňajky, desiatu, olovrant či večeru. Smiešna koza z pečiva, veselý ježko, či pestrofarebný papagáj? Prečo nie! Máme pre vás tipy na takéto zdravé, no zároveň hravé recepty na rýchle jedlá. Vyskúšajte ich a uvidíte, že vaša ratolesť zje s radosťou aj ovocie a zeleninu. Všetky potrebné ingrediencie nájdete v požadovanej čerstvosti, kvalite a za výhodné ceny na jednom mieste, v Kauflande. Zamierte k obslužným pultom, pečivu či zelenine a zábava sa môže začať. Dobrú chuť!

VESELÁ SOVIČKA

Ingrediencie:

  • 2 ks ražných celozrnných chlebíkov (najlepšie okrúhlych)
  • trochu masla
  • šalát (podľa vlastnej chuti)
  • 1 plátok syra
  • kúsok mrkvy
  • 1-2 olivy na očká

Postup:

Najprv si pripravíme tanierik zo šalátu (najlepšie kučeravého) tak, aby tvoril okrasné okraje pod sovičkou. Prvý krajec chlebíka natrieme maslom, položíme naň syr a takto pripravený ho položíme na šalát. Vezmeme si druhý okrúhly krajec celozrnného chlebíka a horný okraj vykrojíme v tvare polmesiaca tak, aby vytvoril ušká sovy. Následne si vykrojíme alebo vyrežeme pod ušká aj oči. Takto upravený chlebík uložíme vyššie a urobíme z neho hlavu sovičky (tak, ako na obrázku) a do otvorov na oči vložíme olivy. Môžu byť prekrojené alebo vcelku. Na záver si vykrojíme z mrkvy, prípadne inej zeleniny podľa chuti, zobák a nohy. A sovička je na svete.

CHUTNÁ OVEČKA

Ingrediencie:

  • 1 krajec celozrnného, ideálne ražného chlebíka
  • cottage cheese podľa chuti
  • 3 kolieska šalátovej uhorky
  • 2 olivy na očká
  • 1 reďkovku
  • pažítku na nožičky (prípadne papriku alebo mrkvu)

Postup:

Krajec celozrnného chlebíka si natrieme cottage syrom, najlepšie s príchuťou, ktorú preferuje vaše dieťa. Pokračujeme prípravou hlavičky. Nakrájame si 3 kolieska šalátovej uhorky, 2 necháme v celku a 1 rozrežeme na polovicu. Tie, ktoré sú v celku položíme na seba tak, ako je na obrázku a z ostatných polovičiek vytvoríme ušká. Na vrchné koliesko uhorky položíme 2 olivy ako očká. Následne vytvoríme z dvoch mesiačikov reďkovky ústa. Nohy si vytvoríme pomocou 4 kúskov pažítky. Ak ju vaše dieťa nemusí, nohy môžete pripraviť aj z úzkych pásikov papriky alebo mrkvy.
Podobným, veľmi jednoduchým spôsobom si môžete doma pripraviť aj iné zvieratká. Dobrú chuť a smiechu zdar!

ZDRAVÝ MACÍK

Ingrediencie:

  • 2 ks ražných celozrnných chlebíkov
  • cottage cheese alebo obľúbená nátierka
  • 1 plátok syra
  • 2 kúsky šalátovej uhorky
  • kúsok kápie
  • 1-2 olivy na očká

Postup:

Z krajca chleba vykrojíme požadovaný tvar na hlavu a bruško, do stredu natrieme nátierku (nerozotierame ju príliš na tenko) alebo cottage cheese. Ušká vyrobíme z plátkov šalátovej uhorky, tak že z jednej strany kúsok odrežeme nožíkom. Na očká použijeme plátkový syr, z ktorého vykrojíme krúžky, na ne položíme na polovicu prekrojené čierne olivy. Z polovice olivy urobíme nos a na ústa použijeme malý kúsok kápie. Zo zvyšku chleba vykrojíme ruky a nohy.