Pred každým jedlom pohár vody!


  Existuje 20 jednoduchých a nespochybniteľných pravidiel, vďaka ktorým prestanete byť závislí od spracovaných potravín (vrátane presladených a presolených jedál), začnete žiť novým, zdravým štýlom a docielite štíhlu líniu. Nájdete ich v knihe Pravidlá štíhlosti obľúbeného trénera celebrít a cvičiteľa jogy i fitnes Boba Harpera.

Je to najjednoduchšie pravidlo na svete, zároveň však patrí medzi najdôležitejšie zásady, ak chcete schudnúť a byť zdravší. V knihe Pravidlá štíhlosti o tom píše Bob Harper, ktorý je vyhľadávaným trénerom celebrít a hviezdou reality šou The Biggest Loser. Vydal niekoľko kondičných dévedéčok, z ktorých sa stali bestsellery, jeho meno nesie rad výživových doplnkov a internetový fitnesklub.

Vo svojej knihe popísal 20 pravidiel štíhlosti, vďaka ktorým konečne zhodíte nadbytočné kilá – bez ohľadu na to, či sa chcete zbaviť dvoch kíl alebo niekoľkých desiatok.
Jedným z pravidiel je práve pohár vody pred každým jedlom...a bez výhovoriek.

Musíte totiž dbať na potrebnú hydratáciu, pripomína Bob Harper. Chcem, aby ste pred každým jedlom vypili aspoň jeden veľký pohár vody. Ešte radšej však budem, ak si v priebehu dňa dožičíte takýchto pohárov najmenej päť, prvý do pätnástich minút po prebudení.

Voda zabezpečuje zdravie vnútorných orgánov, plynulý prechod potravy tráviacou rúrou a pocit nasýtenia.
Vyjadrím to ešte jednoduchšie: pitie vody uľahčuje chudnutie. Najlepšie to vidieť na deťoch s nadváhou. Izraelskí vedci nedávno skúmali pokojový výdaj energie (REE, resting energy expenditure) u 21 obéznych detí. Ten vyjadruje, ako rýchlo sa spaľujú kalórie počas spánku, pri sledovaní televízie alebo keď človek iba sedí a hľadí do prázdna. Výskumníci dali deťom veľký pohár studenej vody a každých 10 minút merali REE. Reakcia bola výraznejšia, ako očakávali. REE začal stúpať do 24 minút. Po 57 minútach stúpol o 25 percent a tento účinok pretrvával 40 minút.

Pochopili ste? Stačí, ak vypijete vodu a telo začne spaľovať viac kalórií. Vedci vypočítali, že ak to budete robiť každý deň, počas roka spálite asi 1,4 kilogramu.
Nie je to až tak veľa, ale ja by som to bral. Vy nie?

Účastníci šou The Biggest Loser bývajú chronicky dehydrovaní. Navyše majú ďalší dôvod piť vodu: skôr než sa zapoja do programu, zvyčajne prijmú veľa soli. Konzumujú ju nevedome (v podobe vyprážaných či spracovaných potravín, pre ktoré tak rýchlo nabrali kilá) i vedome (prisáľajú si všetko, čo im naservírujú). Neraz jej prijímajú toľko, že si narušia jemné mechanizmy udržiavania chemickej rovnováhy, ktorá je pre ľudské telo životne dôležitá. Keď obličky musia vylúčiť nadbytok soli, pri nedostatku vody môžete trpieť nízkou hladinou draslíka. Tento minerál je pritom spolu s ďalšími nevyhnutný na chudnutie.

Ako ma naučili moji súkromní klienti, pitie vody pomáha aj v iných oblastiach. Keď jej začali svedomite prijímať viac, ich výkon vo fitnescentre sa zvýšil. Trpeli menšou svalovou únavou, zotavovali sa rýchlejšie a popoludní sa necítili vyčerpaní.

Bob Harper v knihe Pravidlá štíhlosti rozoberá každú jednu zásadu a pridáva rôzne tipy a triky. Ako na falošné fritovanie, čím sladiť alebo čo môže byť a čo musí byť organické. Ktoré sú najchutnejšie zdroje vlákniny? Akými zásadami sa riadiť pri nákupe cestovín? A poznáte jednoduché tipy, ako zostanete hydratovaní?