Prečo pravidelne jesť huby?

Prečo pravidelne jesť huby?

Vo východných kultúrach boli často uctievané kvôli mnohým zdravotným výhodám. Obsahujú živiny, ktoré ľudský organizmus potrebuje. Prečo jesť huby?

Huby posilňujú imunitný systém
V hubách je zastúpených mnoho vitamínov, minerálov, stopových prvkov a ďalších výživných látok, ktoré ľudskému organizmu prospievajú. Nechýbajú vitamíny skupiny B, ktoré zohrávajú dôležité úlohy pri fungovaní metabolizmu, napomáhajú pri hormonálnych funkciách a tiež zaisťujú zdravú pokožku.

Z minerálov sa v hubách nachádza selén, ktorý patrí medzi významné antioxidačné látky. Podporuje činnosť imunitného systému a pozitívne ovplyvňuje plodnosť mužov. Meď a železo sú nevyhnutnosťou pre zdravé červené krvinky a draslík prospieva kardiovaskulárnemu systému. Čo sa týka posilnenia obranyschopnosti, významnú úlohu hrá beta-glukán. Má schopnosť chrániť človeka pred vírusovými ochoreniami, a teda aj pred chrípkou a prechladnutím. Nechýba ani najdôležitejší antioxidant vitamín C.

Pomáhajú aj pri diéte
Huby sú zásobárňou vlákniny, ktorá pomáha udržiavať pocit sýtosti a uľahčuje vyprázdňovanie. Vláknina zohráva dôležitú úlohu i pri znižovaní hladiny cholesterolu v krvi. Zároveň huby neobsahujú veľa kalórií, čo je pri chudnutí dôležité a sú aj zdrojom bielkovín. Preto sú vhodnou potravinou aj pri diéte a pre tých, ktorí športujú. 100 gramov húb obsahuje približne 100 kJ, 3,3 gramu bielkovín, 0,3 gramu sacharidov, 0,3 gramu tukov a 1,5 gramu vlákniny. Samozrejme, ide len o orientačný obsah, ktorý sa líši v závislosti od konkrétneho druhu huby.

Dodávajú prepotrebný vitamín D
Vitamín D si dokáže ľudský organizmus vyrobiť pomocou slnečného žiarenia. Lenže tomu sa nejeden z nás vystavuje počas dňa málo, preto neustále narastá počet tých, ktorým tento dôležitý vitamín chýba. Jednou z možností, ako to napraviť, je konzumovať pravidelne huby.

Skvelé aj pri bezlepkovej diéte
Počet ľudí s alergiami na potraviny rastie. Ak patríte medzi tých, ktorí sa musia vyhýbať lepku, huby budú príjemným a hlavne zdravým oživením vášho jedálneho lístka.

Sú prevenciou rakoviny
Množstvo vedeckých výskumov sa zameriava na skúmanie schopnosti húb bojovať proti vzniku rakovinových ochorení. Viaceré z nich naznačili, že niektoré druhy húb túto vlastnosť majú, hlavne čo sa týka rakoviny prsníka, prostaty, žalúdka a pľúc. Zodpovedné za to sú hlavne látky, ako beta-glukán, selén a vitamín C.

Ako často jesť huby?
Ak chcete čerpať zdravotné benefity z húb, zaraďte ich do jedálnička niekoľkokrát týždenne. Hodia sa k mäsu, zelenine i k cestovinám. Vhodné je pripravovať rozličné druhy húb. Výbornou voľbou sú aj pre vegetariánov.

-m-