Potraviny, ktoré vám pomôžu zvládnuť klimaktérium

Potraviny, ktoré vám pomôžu zvládnuť klimaktérium

Podráždenosť, návaly horúčavy, bolesti hlavy, potenie či nevoľnosť. To sú len niektoré z nepríjemných príznakov menopauzy. Jednou z ciest, ako tieto symptómy zmierniť, je ozdravenie jedálnička.

Nastolenie zdravšieho životného štýlu pomohlo už nejednému človeku so zdravotnými ťažkosťami. Preto to stojí za pokus aj v období klimaktéria. Ak sa vám podarí vyradiť zo svojho jedálnička niektoré nevhodné potraviny a, naopak, pridať tie, ktoré ste doteraz nejedli, alebo jedli len veľmi málo, prospeje vám to. Samozrejme, univerzálny recept neexistuje, a preto si každá žena musí nájsť to, čo jej bude najviac vyhovovať.

Základom je ovocie a zelenina
Prečo práve ovocie a zelenina? Okrem toho, že obsahujú kvantum výživných látok, sú aj zdrojom fytoestrogénov (rastlinné zlúčeniny podobné ženským estrogénom), ktoré znižujú nepríjemné príznaky klimaktéria spôsobené zníženou produkciou estrogénu v tele ženy. Z ovocia, ktoré bežne rastie u nás, sú vhodné jablká, jahody, hrušky a červené maliny. Do jedálnička je tiež vhodné zaradiť citrusové plody. Ešte vo väčšej miere ako ovocie, by mala byť v jedálničku zastúpená zelenina. Vhodná je listová zelenina, ďalej paradajky, paprika, mrkva, uhorky a cibuľa.

Ani strukoviny nesmú chýbať
Zo strukovín sa na elimináciu príznakov menopauzy najviac hodí fazuľa. Je bohatá na vlákninu, spomínané fytoestrogény, vitamíny (kyselina listová), minerály (vápnik) i ďalšie živiny. Snažte sa preto do svojho jedálneho lístka zaradiť viac fazuľových jedál.

Mak a potraviny bohaté na vápnik
Obdobie klimaktéria prináša so sebou aj ťažkosti s kosťami, konkrétne rednutie kostí, čiže osteoporózu. Tomuto problému možno zabrániť dostatočnou prevenciou, kde patrí pravidelný pohyb a strava bohatá na vápnik. Tento minerál je zastúpený v mliečnych výrobkoch, ale hojne ho obsahuje aj mak, listová zelenina, orechy (mandle), morské ryby (losos) a strukoviny. V prípade akútneho nedostatku siahnite po výživových doplnkoch.

Ľanové semiačka a ľanový olej
Odborníci na výživu neustále zdôrazňujú, akou dôležitou súčasťou zdravého stravovania sú rozličné semená. Medzi najprospešnejšie druhy semiačok patria tie ľanové. Sú zdrojom nenasýtených tukov i fytoestrogénov. Ak ste ich doteraz nekonzumovali, začnite postupne. Pridávajte ich do šalátov, alebo ich použite ako posýpku na pečivo. Alebo ich pokojne spolu s ostatnými semienkami (tekvicové, sezamové) jemne opražte na olivovom oleji. Fantázii sa medze nekladú.

Dobré tuky v avokáde
Do kategórie zdravých tukov patria napríklad prírodné oleje, orechy či semená. Nemožno však zabudnúť ani na avokádo, ktoré okrem dobrých tukov obsahuje aj kvantum iných živín.

-m-