Prečo dať zelenú kyseline listovej?

Prečo dať zelenú kyseline listovej?

Či plánujete bábätko, alebo ste už v očakávaní, lekárka vás už pravdepodobne upozornila na to, aké je dôležité zásobiť telo kyselinou listovou. Ak sa vám to nepodarí v prirodzenej forme, prostredníctvom zeleniny či niektorých druhov mäsa, je dobré siahnuť po výživových doplnkoch.

Nedostatok kyseliny listovej

Myslíte si, že sa stravujete zdravo? Ak ovládate zásady správnej výživy, určite viete, že kyselinu listovú treba do tela dopĺňať denne, pretože si tento vitamín nedokáže vytvoriť samo. Konzumácia listovej zeleniny, vnútorností, jahňaciny, hydiny a bravčového mäsa, ale i celozrnných výrobkov, strukovín, vajec, mlieka či kvasníc je odporúčaná najmä tehotným ženám, ktoré počas gravidity nesú zodpovednosť aj za svoje dieťatko. Dostatočný príjem kyseliny listovej v akejkoľvek forme dopomôže k správnemu vývinu buniek a zníži riziko vzniku závažných ochorení.

Ako nedostatok kyseliny listovej spozorujete na svojom tele? Príznaky môžu byť rôzne, napr. sa dostavia hnačky, vredy, vyčerpanosť a únava alebo vám začnú akosi viac šednúť vlasy. Tehotné ženy isto zaujíma okrem vlastného zdravia aj zdravie plodu, a tak ich poteší, že vitamínom bojujú proti vzniku anémie či rôznych neurologických a rastových porúch dieťaťa. Veľkým strašiakom je fakt, že nedostatok kyseliny listovej môže dokonca vyvolať aj predčasný pôrod alebo potrat, tak sa nehodno čudovať, že sa často objavuje v lekárničkach tehotných žien v čistej forme alebo ako prímes vo vitamínoch pre budúce mamičky. 

Kyselina listová pre psychiku a imunitu

Okrem toho, že je kyselina listová nápomocná pri procese delenia buniek a krvotvorbe, nemalú úlohu zohráva aj pri fungovaní nášho imunitného systému. Ten si treba posilňovať nielen v čase chrípkovej sezóny, ale aj bežne počas roka. S vírusom sa predsa nemusíme stretnúť iba v zimnom období, i v lete na nás útočia rôzne ochorenia šíriace sa v kolektívoch. Každý z nás by mal denne prijať aspoň 400 mikrogramov kyseliny listovej. Nie je to zázrak, ktorý nám zaručí, že nikdy neochorieme, avšak je to to najmenej, čo pre seba môžeme každý deň urobiť. Telo sa nám odvďačí vitálnosťou a psychickou vyrovnanosťou a umožníme mu dobre spracúvať aminokyseliny či vytvárať červené krvinky. Pokiaľ máte problémy s pečeňou, alkoholizmom alebo vo veľkom užívate rôzne druhy liekov, kyselina listová sa vo vašom tele najlepšie vstrebe, ak ju prijmete vo forme výživových doplnkov, pretože zle skladovaná či spracovaná zelenina by jej nemusela obsahovať dostatok.