Pohánka, pšeno či špalda. Prečo ich jesť?

Pohánka, pšeno či špalda. Prečo ich jesť?

Ochutnali ste už niekedy obilniny ako quinoa, špalda alebo kamut? Mali by ste to napraviť, zamilujete si ich a navyše sú veľmi zdravé.

  • Kamut

Táto obilnina sa u nás nepestuje, ale nájdete ju v obchodoch so zdravou výživou. Ide o prastarú plodinu, ktorá sa opäť dostáva na výslnie. Kamut sa pestuje hlavne v USA a Kanade. Múku z kamutu môžete použiť všade tam, kde celozrnnú pšeničnú múku. Ide o kvalitnú plodinu, ktorá sa pestuje v ekologickom poľnohospodárstve. Vďaka bohatému obsahu vitamínov skupiny B pôsobí blahodarne na nervovú sústavu. Zlepšuje náladu, bojuje proti únave a prekysleniu organizmu.

  • Pohánka

Pre našich predkov bola jedným z tradičných pokrmov. Nájdete v nej bohaté množstvo vlákniny, ktorá prospieva tráveniu. Zastúpené sú v nej vitamíny skupiny B, magnézium, železo, zinok, draslík a tiež rutín. Rutín má pozitívny vplyv na cievny systém. Pohánku by mali jesť aj ľudia, ktorí majú problém s vysokou hladinou cholesterolu, kŕčovými žilami a hemoroidmi. Pohánka navyše celkovo posilňuje imunitný systém.
Ako jednoducho pripraviť pohánku? Najprv ju treba prepláchnuť pod studenou vodu. Na jeden diel pohánky sa používa jeden a pol dielu vody. Pohánku dajte do hrnca, ochuťte, zalejte vodou a priveďte do varu. Odstavte a nechajte pod pokrievkou dôjsť. Pohánka sa nesmie variť, inak sa z nej stráca mnoho výživných látok.

  • Špalda

Táto obilnina je bohatá na bielkoviny. Obsahuje aj nenasýtené mastné kyseliny, vitamíny skupiny B, vitamín E, horčík, vápnik, zinok a ďalšie látky. Obľúbená je aj pre svoju jemne orieškovú chuť. Ak sa rozhodnete vymeniť klasickú múku za špaldovú, nebudete mať problém s dávkovaním, pretože má podobné vlastnosti ako bežná múka. Nachádzajú sa v nej aj fytoestrogény, ktoré by mali vo zvýšenej miere prijímať ženy v klimaktériu.

  • Pšeno

Prečo zaradiť do jedálneho lístka proso bez šupiek? Je zdrojom mnohých výživných látok. Jesť by ho mali ľudia, ktorí trpia anémiou, prekyslením organizmu, osteoporózou, majú problémy s vlasmi, nechtami či pokožkou. Z tejto obilniny možno pripraviť prílohy, kaše, nákypy alebo ju použiť na zahustenie polievok.

  • Quinoa

Ak hľadáte zdravú alternatívu za bielu ryžu, vyskúšajte obilninu, ktorá pochádza z Južnej Ameriky. Je bohatou zásobárňou bielkovín, vitamínu C, vitamínov skupiny B. Nechýbajú ani vápnik, železo a horčík. Je v nej obsiahnuté aj slušné množstvo vlákniny. Skvelo chutí pripravená na slano i na sladko.

-w-