
Pizza štangle so syrovým dressingom
Ingrediencie:
Na cesto:
-
300 g hladkej múky
-
2 PL olivového oleja
-
1/2 kocky droždia (asi 21 g)
-
2 dl vlažnej vody
-
1 ČL cukru
-
soľ podľa chuti
Na dressing:
-
4 strúčiky cesnaku
-
1 bambino syr
-
80 g strúhaného údeného syra
-
125 g bieleho jogurtu
-
soľ podľa chuti
Postup:
-
Pripravíme kvások – do vlažnej vody pridáme cukor a droždie, necháme 5–10 minút pracovať, kým sa kvások nezačne tvoriť.
-
Kvások vylejeme do múky, pridáme olivový olej a soľ, premiešame varechou.
-
Rukou vymiesime vláčne, nelepivé cesto. Ak je cesto príliš lepkavé, postupne pridávame múku a olej. Cesto by malo byť mäkké, nie tuhé.
-
Zakryté necháme cesto kysnúť minimálne 30 minút.
-
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na plát hrubý asi 0,5 cm.
-
Nakrájame ho na dlhé pásiky široké asi 2 cm.
-
Pásiky preložíme napoly a jemne zrolujeme do tvaru šúľancov.
-
Poukladáme na plech, jemne osolíme a potrieme olejom.
-
Pečieme v predhriatej rúre do zlatista.
-
Upečené šúľance potrieme cesnakom, ktorý sme pretlačili a zmiešali s olejom.
Dressing:
-
V miske rozmačkáme bambino syr.
-
Pridáme pretlačený cesnak, nastrúhaný údený syr a biely jogurt.
-
Vymiešame do hladka, dochutíme soľou.
-
Podávame ako prílohu alebo na namáčanie k horúcim šúľancom.
Zdroj foto: freepik