6 výborných receptov z tofu

6 výborných receptov z tofu

1. ČERSTVÉ TOFU

Tofu pokvapkáme pravou sójovou omáčkou, posypeme hrubozrnnou horčicou, čerstvými bylinkami, nasekaným cesnakom a cibuľou. Podávame k čerstvému šalátu s celozrnným chlebom ako ľahké a zdravé jedlo.

2. SEKANÉ TOFU

Na panvici orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak dozlatista. Pridáme rozdrvené tofu a na miernom ohni opečieme.

3. TOFU NA ZDRAVO

Tofu nálev:
Sójová omáčka a voda v pomere 1:4, cibuľa, cesnak, horčica, koriander, majoránka, korenie, soľ – spolu varíme 5 minút.

Tofu nakrájame na kocky, zalejeme pripraveným nálevom, premiešame a necháme 10 minút postáť. Zvyšnú omáčku zlejeme a uskladníme v chladničke. Podávame so zeleninovým šalátom alebo s chlebom.

4. ZAPEKANÉ ZEMIAKY S TOFU

250 g tofu, 500 g zemiakov, 50 g tvrdého syra (aj údený), 1 dcl smotany, sójová omáčka, majoránka, mletá rasca, soľ, 4 PL oleja, citrón

Uvarené zemiaky nakrájame na 1 cm plátky. Tofu tiež nakrájame na rovnako hrubé plátky, dochutíme riedenou sójovou omáčkou, rascou, majoránkou, soľou a citrónom. Striedavo vrstvíme so zemiakmi do jenskej misy, posypeme syrom, polejeme smotanou a zapekáme 20 minút pri 200 °C.

5. TOFU REZEŇ

Tofu nakrájame na plátky hrubé asi 0,5 cm. Naložíme ich do tofu nálevu, obalíme v cestíčku ako na rezne a opekáme z oboch strán dozlatista.

6. MAJONÉZA Z TOFU

170–200 g tofu, 1–2 lyžice citrónovej šťavy alebo octu, 2–3 lyžice oleja lisovaného za studena, ½ ČL bylinkovej soli, štipka čierneho korenia.

Všetky suroviny zmixujeme do hladkej hmoty. Chuť majonézy možno obmieňať pridaním ďalších prísad, napr. opečenej cibuľky.

Zdroj foto: freepik