
6 výborných receptov z tofu
1. ČERSTVÉ TOFU
Tofu pokvapkáme pravou sójovou omáčkou, posypeme hrubozrnnou horčicou, čerstvými bylinkami, nasekaným cesnakom a cibuľou. Podávame k čerstvému šalátu s celozrnným chlebom ako ľahké a zdravé jedlo.
2. SEKANÉ TOFU
Na panvici orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak dozlatista. Pridáme rozdrvené tofu a na miernom ohni opečieme.
3. TOFU NA ZDRAVO
Tofu nálev:
Sójová omáčka a voda v pomere 1:4, cibuľa, cesnak, horčica, koriander, majoránka, korenie, soľ – spolu varíme 5 minút.
Tofu nakrájame na kocky, zalejeme pripraveným nálevom, premiešame a necháme 10 minút postáť. Zvyšnú omáčku zlejeme a uskladníme v chladničke. Podávame so zeleninovým šalátom alebo s chlebom.
4. ZAPEKANÉ ZEMIAKY S TOFU
250 g tofu, 500 g zemiakov, 50 g tvrdého syra (aj údený), 1 dcl smotany, sójová omáčka, majoránka, mletá rasca, soľ, 4 PL oleja, citrón
Uvarené zemiaky nakrájame na 1 cm plátky. Tofu tiež nakrájame na rovnako hrubé plátky, dochutíme riedenou sójovou omáčkou, rascou, majoránkou, soľou a citrónom. Striedavo vrstvíme so zemiakmi do jenskej misy, posypeme syrom, polejeme smotanou a zapekáme 20 minút pri 200 °C.
5. TOFU REZEŇ
Tofu nakrájame na plátky hrubé asi 0,5 cm. Naložíme ich do tofu nálevu, obalíme v cestíčku ako na rezne a opekáme z oboch strán dozlatista.
6. MAJONÉZA Z TOFU
170–200 g tofu, 1–2 lyžice citrónovej šťavy alebo octu, 2–3 lyžice oleja lisovaného za studena, ½ ČL bylinkovej soli, štipka čierneho korenia.
Všetky suroviny zmixujeme do hladkej hmoty. Chuť majonézy možno obmieňať pridaním ďalších prísad, napr. opečenej cibuľky.
Zdroj foto: freepik