Pite víno a budete prekypovať zdravím

 

Príroda alebo vyššia moc zariadila všetko naozaj veľmi dômyselne. Všetko má svoje miesto a význam. Rovnako je to aj s darmi Matky prírody, ktoré nám poskytuje na obživu. Ľudstvo sa ich postupom času naučilo spracovávať do najrozličnejších podôb. Nie všetky výdobytky moderného priemyslu sú však v súlade so zásadami zdravej životosprávy. Veľmi často sa stáva, že raz si o potravine prečítame ako o liečivom zázraku a neskôr sa zasa príde na úplný opak. Čomu však veriť? Azda najjednoduchším a najspoľahlivejším pravidlom je zvolenie si zlatej strednej cesty. Konzumovať môžeme takmer všetko, ale v rozumnom pomere. Podobne je to aj s vínom. Víno neprináša len pôžitok. Ak si viete správne vybrať a požívate ho v rozumnej miere, bude pre vaše zdravie prospešné.
Neexistuje jasné stanovisko k tomu, či je zdravšie biele alebo červené víno. Odborníci vyslovujú rôzne stanoviská k dennému množstvu skonzumovaného vína, aby bolo pre človeka užitočné. Stále však platí, že odporúčaná denná dávka by mala byť dva decilitre.
 
Tri dôvody, pre ktoré sa oplatí piť víno
  • Červené víno slúži ako prevencia vzniku chorôb najdôležitejšieho orgánu v tele, teda srdca a niektorých druhov nádorových ochorení.
  • Ak sa chcete vyhnúť vzniku Parkinsonovej či Alzheimerovej choroby, striedma konzumácia vína vznik týchto chorôb oddiali alebo im zabráni.
  • Podľa niektorých štúdií víno znižuje riziko vzniku žalúdočných vredov. The Harvard School of Public Health vykonala niekoľkoročnú štúdiu zameranú na pravidelné pitie vína a vznik cukrovky. Pravidelní konzumenti vína trpeli cukrovkou v neporovnateľne menšej miere ako ostatní účastníci výskumného procesu.
Samozrejme pozitívnych aspektov primeranej konzumácie vína je oveľa viac. Z čoho však pramenia prospešné účinky vína na náš organizmus? Odpoveď je samozrejme ukrytá v jeho zložení.
Zloženie vína závisí predovšetkým od jeho konkrétneho druhu. Víno obsahuje viaceré minerály a stopové prvky v zastúpení fluóru, mangánu, vanádu, jódu, brómu a mnohých ďalších.
Oveľa podstatnejší a významnejší je obsah vitamínu B1 a B2 a vitamínu P, ktorý je bojovníkom proti alergii a podieľa sa na znižovaní úrovne tukov v ľudskom organizme. Nesmieme zabudnúť na zastúpenie vitamínu B6, B12, kyseliny pantoténovej a biotínu.
Okrem toho vo víne nájdeme glukózu a fruktózu, glycerín, fermenty a organické kyseliny. Glukóza známa ako hroznový cukor nás rýchlo a spoľahlivo zásobí energiou. Ovocný cukor resp. fruktózu nájdeme v rôznych druhoch ovocia a produktoch z nich vyrobených, teda aj vo víne. Fermenty sú prítomné v bunkách a zúčastňujú sa dôležitých funkcií v našom tele.
 
MIMI
Viac informácií nájdete na: http://www.winepros.org
Foto: www.flickr.com/bugmonkey