Kurkuma podporí trávenie i zmierni kožné problémy

Kurkuma podporí trávenie i zmierni kožné problémy

Kurkuma je známa najmä z indickej kuchyne, kde dodáva jedlám originálnu chuť i farbu. Hovorí sa jej aj „indický šafran“. Hojne sa využíva v čínskej medicíne i ajurvéde. Táto korenina obsahuje mnoho látok, pričom najznámejší je kurkumín. I vďaka nemu podporuje trávenie, prospieva pečeni, zmierňuje artritídu i nepríjemné kožné ťažkosti. Podľa viacerých vedeckých štúdií chráni aj pred vznikom rakovinových ochorení.

Obsah kurkumy

Kurkuma je bohatá na vlákninu, vitamín A, C, E, K, draslík, železo, mangán, fosfor, zinok, meď, horčík, kurkumín a ďalšie.

Pozitívne účinky kurkumy

* podporuje trávenie a bojuje proti nadúvaniu
* pôsobí ako prírodný antioxidant, ktorý chráni ľudské bunky pred poškodením a vážnymi chorobami, napríklad pred rakovinou hrubého čreva a pečene
* používa sa i na zníženie vysokej hladiny cholesterolu v krvi, za čo sú zodpovedné hlavne vláknina a zastúpené antioxidanty
* podporuje činnosť metabolizmu
* prospieva srdcu a krvnému tlaku, pretože je bohatá na draslík i ďalšie látky
* lokálne sa využíva i na riešenie problémov s pleťou, ako sú vyrážky, ekzémy, akné a pod.
* hlavne kurkumín chráni pred vznikom Alzheimerovej choroby
* celkovo podporuje činnosť imunitného systému, bojuje proti baktériám, vírusom i plesniam
* znižuje opuchy a podporuje hojenie rán
* pôsobí ako analgetikum, a teda znižuje bolesť
* indické ženy využívajú kurkumu ako prostriedok, ktorý spomaľuje starnutie a vznik vrások

Zdroj obrázka: pixabay.com

Tipy na použitie

  • Kurkumu možno využívať vo forme výživových doplnkov, ktorých je na trhu viac ako dosť. Skôr ako si vyberiete ten správny, zistite si o danom produkte a jeho výrobcovi čo najviac. Nezabudnite na referencie od tých, ktorí už majú s daným produktom skúsenosti. V prípade, že pravidelne užívate nejaké lieky, poraďte sa s užívaním týchto preparátov so svojím lekárom.
  • Ďalšou možnosťou je využívanie kurkumy vo forme prášku, ktorý možno pridať do akéhokoľvek jedla. Ak chcete z tejto koreniny čerpať maximum benefitov, kupujte si kvalitnú kurkumu, v ktorej je zachovaný bohatý podiel živín a neobsahuje škodlivé pesticídy.
  • Ak pridávate kurkumu do vareného jedla, ochuťte ňou pokrm až tesne pred dovarením. Tiež dávajte pozor na manipuláciu s touto koreninou, pretože zafarbí aj to, čo nechcete. Ďalej ju môžete použiť do marinád, extra vhodná je na dochutenie i „zakonzervovanie“ rýb. Hodí sa tiež ku zelenine a v ázijských krajinách sa z nej pripravuje i voňavý čaj.

Masky na pleť z kurkumy

Kurkuma by nemala chýbať vo vašom jedálničku, ale ani v domácej kozmetike. Aspoň raz týždenne si doprajte pleťovú masku, ktorú pripravíte zo základných ingrediencií, medzi ktoré patria napríklad med, jogurt či mlieko. K nim pridajte kurkumu, premiešajte a naneste na očistenú pleť. Pôsobiť nechajte aspoň 30 minút.

(-de-)