Petržlen - uvoľňuje kŕče, znižuje zápal a bojuje proti toxínom

Petržlen - uvoľňuje kŕče, znižuje zápal a bojuje proti toxínom

Podľa legendy používali petržlen už starí Rimania, aby porazili svojich nepriateľov. U Grékov bol posvätnou rastlinou, ktorou zdobili hroby zosnulých a považovaný za bylinu, ktorá dodáva silu a pohotovosť. Aktuálne sa využíva najmä vňať a koreň, ktoré majú rad zdravotných výhod.

Poznáte oblasti pôsobenia petržlenu?
Petržlen plní vo väčšine prípadov dekoračnú funkciu na tanieri. Je to škoda, pretože petržlenová vňať má skvelú chuť a poskytuje rad zdravotných výhod. Za liečivými vlastnosťami petržlenu stojí viac ako 80 živín. Rastlina je známa vysokým obsahom vitamínov K, C, A, skupiny B, folátov, flavonoidov, železa, horčíka, draslíka, vápnika a ďalších minerálov i stopových prvkov.

Petržlen pomáha riešiť problémy so zápalmi, odstraňuje z tela toxíny a uvoľňuje kŕče. Je pomocníkom pri ťažkostiach s prostatou, močovým mechúrom a obličkami, pretože patrí do kategórie najznámejším diuretík.

Samotná rastlina alebo éterický olej z nej eliminuje ťažkosti, ktoré vznikajú v oblasti klimaktéria i menštruácie. Je prírodným čističom krvi a má pozitívne pôsobenie na tráviaci aparát. Pomáha najmä pri ťažkostiach s trávením, eliminuje plynatosť a osviežuje dych, preto petržlenovú vňať viac nenechávajte na tanieri ako nejedlú dekoráciu.

Koľko petržlenu zjesť?
Aj v tomto prípade platí, že hoci je petržlen výživný, treba ho konzumovať s rozumom. V bežných množstvách nie je nebezpečný. Vo väčších dávkach je rizikom pre tehotné ženy. Obsahuje dve látky (myristicín a apiol), ktoré majú stimulačné účinky na maternicu a môžu vyvolať potrat.

Tipy pre konzumáciu petržlenu
Petržlen, podobne ako ostatné typy zeleniny, si zachová najviac výživných látok vtedy, keď je čerstvý. Snažte sa preto konzumovať hlavne čerstvo nasekanú vňať. Z tejto rozšírenej záhradnej rastliny je možné pripraviť aj čaj zo semien alebo koreňa, pričom denná dávka by mala byť maximálne tri šálky. Staré matere pripravovali z petržlenu aj tinktúru, ktorú potom užívali pri rozličných ťažkostiach (obličkové kamene, problémy s trávením, plynatosť).

MIMI
Obrázok: freedigitalphotos.net, James Barker