Parné hrnce, ryžovary a multifunkčné hrnce: Moderní pomocníci zmenia vašu kuchyňu

Parné hrnce, ryžovary a multifunkčné hrnce: Moderní pomocníci zmenia vašu kuchyňu

Ak uprednostňujete zdravé a rýchle varenie, vo vašej kuchyni by nemali chýbať pomocníci, ktorí vám prípravu obľúbených jedál nielen uľahčia, ale zároveň zabezpečia zachovanie všetkých dôležitých živín.
K najobľúbenejším kuchynským pomocníkom patria parné hrnce, ryžovary a multifunkčné hrnce. Skracujú čas strávený pri varení, zlepšujú chuť a kvalitu pokrmov a zároveň rozširujú možnosti prípravy jedál.
V tomto článku sa dozviete, aké výhody tieto šikovné spotrebiče ponúkajú, a na čo si dať pozor pri ich výbere.

Parný hrniec - zdravé varenie bez tuku

Parný hrniec je skvelým pomocníkom, pokiaľ chcete variť o niečo zdravšie. Jedlo vám pripraví pomocou horúcej pary, ktorá pomáha zachovávať potravinám viac živín, farbu aj chuť. Variť v pare môžete aj v obyčajnom hrnci s klasickým parákom, avšak parný hrniec celý proces varenia výrazne uľahčuje – nie je potrebný žiadny ďalší riad pri varení, nemusíte stáť a kontrolovať proces varenia, parný hrniec sa o všetko postará sám. Stačí do neho len naukladať všetky potrebné suroviny, vybrať vhodný program varenia a o niekoľko minút sa môžete tešiť z hotového jedla.

Toto sú dôvody, prečo sa oplatí kúpiť parný hrniec:

  • Jedlá varené v pare majú intenzívnejšiu chuť a viac vitamínov v porovnaní s varením vo vode.
  • Jedlo sa pripravuje bez pridania oleja alebo masla, čo výrazne znižuje obsah kalórií a tukov.
  • Väčšina parných hrncov umožňuje pripraviť viacero druhov jedál naraz.
  • Jedlo sa nevarí priamo na zdroji tepla, takže sa nepripáli.
  • Obsluha parného hrnca je veľmi jednoduchá, nie sú potrebné žiadne špeciálne a zložité nastavenia.
  • Pri varení môžete používať nielen čistú vodu, ale napríklad aj kurací vývar alebo slanú vodu.
  • V parnom hrnci môžete variť zeleninu, ryby a morské plody, mäso, ryžu, quinoa, bulgur a iné obilniny, vajcia, knedle, buchty či parené pečivo.

Aj napriek viacerým výhodám je potrebné rátať aj s menšími nevýhodami, ktoré parné hrnce môžu mať. Za najväčšiu nevýhodu považujeme veľkosť parného hrnca - zaberá miesto na kuchynskej linke alebo v skrinke a nutnosť pravidelnej údržby spotrebiča po každom použití, aby sa zabránilo usádzaniu vodného kameňa. 

Obrázok, na ktorom je vnútri, kuchynský spotrebič, domáci spotrebič, stôl

Obsah vygenerovaný umelou inteligenciou môže byť nesprávny.

Parný hrniec.

parny-hrniec

Zdroj: PLANEO

Ako si vybrať ideálny parný hrniec?

Aby ste si vybrali spoľahlivý parný hrniec, zamerajte sa pri kúpe najmä na jeho objem, príkon a funkcie.

Objem sa udáva v litroch (l) a pohybuje sa najčastejšie od 5 do 9 litrov. Výber vhodného parného hrnca podľa objemu závisí od počtu ľudí, pre ktorých budete jedlo variť. Parný hrniec s objemom 5 litrov sa hodí pre menšie, dvojčlenné domácnosti a pre 4 a viacpočetné rodiny je ideálny variant s objemom od 7 litrov.

Počet varných nádob je tiež dôležitým aspektom pri výbere. Premyslite si preto, koľko pokrmov budete chcieť naraz v parnom hrnci pripravovať a na základe toho si zvoľte vhodný počet nádob. Najčastejšie majú parné hrnce 2 alebo 4 varné nádoby a niekedy môžu byť súčasťou balenia aj špeciálne nadstavce na varenie ryže či vajíčok.

Výkon je označený jednotkou watt (W) a platí, že čím vyšší výkon, tým rýchlejšie sa vytvorí para a je efektívnejšie varenie viacerých poschodí súčasne. Výkon sa pohybuje približne na úrovni 400 až 2 000 W. Ak plánujete hrniec používať často, odporúčame zvoliť si zlatú strednú cestu a výkon okolo 1 200 – 1 400 W

Funkcie, ktoré oceníte a nemali by chýbať žiadnemu kvalitnejšiemu parnému hrncu sú automatické programy na varenie, časovačdisplej, ale aj bezpečnostné prvky, ako sú teplotná poistka proti prehriatiu, protišmykové nožičky či tepelne izolované držadlá, ktoré zaručia, že sa nikdy nepopálite. 

Nevyhnutnou funkciou je aj ukazovateľ hladiny vody a zvuková signalizácia, ktorá vás upozorní na hotové jedlo. Ak sú komponenty parného hrnca umývateľné v umývačke riadu, ušetrí vám to kopec času. Túto informáciu vždy uvádza výrobca spotrebiča.

Ryžovar sa postará o všetko za vás

Ryžovar je špeciálny hrniec na varenie ryže, ktorý automaticky kontroluje teplotu a dobu varenia. Funguje na princípe pary, vďaka čomu sa ryža nedostane do kontaktu s vodou a dokáže si takto zachovať svoju chuť a tiež živiny. Navyše, vďaka kontrolovanej teplote a času varenia, ryžovar zabezpečuje, že sa ryža uvarí rovnomerne a bezpečne, bez toho, aby sa prevarila alebo prihorelo dno nádoby. Po uvarení ryže sa hrniec na ryžu prepne do režimu udržiavanie tepla, takže pri servírovaní je ryža stále teplá.

Dôvody, prečo si kúpiť ryžovar:

  • Perfektná konzistencia - každá ryža je nadýchaná a nie je prevarená.
  • Jednoduchosť používania - stačí pridať ryžu a vodu.
  • Zachovanie výživových hodnôt - ryža sa v ryžovare nedostáva do kontaktu s vodou, čo pomáha zachovávať všetky výživové hodnoty a chuť. 
  • Úspora času a energií - varenie ryže v ryžovare je rýchle, čo ušetrí nielen čas prípravy jedla, ale aj spotrebu energií v porovnaní s varením ryže v klasickom hrnci na sporáku.
  • Multifunkčnosť - niektoré modely, vďaka rôznym nastaveniam a funkciám umožňujú variť nielen ryžu, ale zvládnu aj varenie obilnín, cestoviny či dusiť zeleninu. 

Sencor ryžovar.

sencor-ryzovar

Zdroj: PLANEO

Ktorý ryžovar je najlepší?

Aby ste si vybrali naozaj kvalitný ryžovar, ktorý vám bude dlho slúžiť, je dôležité sa pri výbere zamerať na niekoľko dôležitých parametrov – príkon, objem, materiál rýžovaru a samozrejme funkcie.

Príkon sa udáva vo wattoch (W) a informuje o výkone ryžovaru. Vo všeobecnosti platí, že čím vyšší je príkon, tým rýchlejšie je ryža pripravená, ale rátajte aj s tým, že vyšším príkonom sa zväčšuje aj spotreba. Bežné variče ryže majú príkon zvyčajne od 600 do 1 200 W, ktorý je postačujúci pre bežné domácnosti. Varič ryže s vyšším príkonom (od 1 200 – 2 000 W) je určený pre profesionálne použitie a neodporúča sa do domácností aj kvôli vysokej spotrebe energii.

Objem ryžovaru odporúčame vyberať na základe toho, pre koľkých ľudí budete ryžu v ryžovare variť. Pre 1 až 2 ľudí postačí ryžovar s objemom do 0,5 litra. Varič na ryžu s objemom od 1 - 1,8 litra postačí štvorčlennej rodine a ryžovary od 1,8 litra viac je vhodný pre početnejšie rodiny alebo do domácností, kde sa ryže konzumuje naozaj veľa.

Materiál a dizajn sú tiež dôležitými vlastnosťami pri výbere, pretože napovedajú o kvalite spotrebiča a o jeho životnosti. Najčastejšie sa ryžovary vyrábajú z plastu alebo nerezu. Nerezové ryžovary sú odolnejšie a jednoduchšie na údržbu, naopak plastové sú viac náchylné na poškodenie avšak ich výhodou je nižšia cena oproti nerezovým modelom. 

Prítomnosť rôznych funkcií v ryžovare robí varenie ryže ešte jednoduchším a pohodlnejším. Kvalitný ryžovar by mal mať funkciu automatické udržiavanie teploty, ktorá umožňuje udržiavať uvarenú ryžu teplú po dobu od 2 až 12 hodín a výhodou sú tiež rôzne režimy varenia ryže, ktoré umožňujú pripraviť ryžu pre daný pokrm (na sushi, talianske rizoto či thajské kari). Chýbať by nemali bezpečnostné prvky, ako sú napríklad ochrana proti prevareniu vody, prehriatiu spotrebiča alebo teplovzdorná rukoväť, ktorá zamedzí popáleniu pri dotyku.

Drahšie ryžovary majú ovládanie pomocou mobilnej aplikácie a možnosti varenia aj iných pokrmov (zelenina, cestoviny) súčasne s ryžou, vďaka špeciálnemu naparovaciemu košu.

Náš TIP: Sencor ryžovar prekvapí rôznymi funkciami, ako napríklad časovač, funkcia udržiavania tepla alebo varenie polievok a tiež dostupnou cenou. Okrem toho sú na výber v rôznych kapacitách a ich kompaktný dizajn a jednoduchosť obsluhy ich robí ideálnymi pre domácnosti aj menšie kuchyne.

Multifunkčný hrniec - jeden prístroj na všetko

Či už chcete grilovať, variť, piecť alebo vyprážať, šikovný multifunkčný hrniec vám vďaka množstvu programov pripraví všetky vaše obľúbené jedlá rýchlo a zdravo.  Je preto ideálnym riešením pre ľudí, ktorí dbajú na zdravú stravu a chcú pripravovať rôznorodé jedlá rýchlejšie a efektívnejšie.

Keďže multifunkčné hrnce kombinujú viacero techník prípravy jedla, dokážu nahradiť viaceré klasické kuchynské spotrebiče, ako napríklad gril, parný hrniec, ryžovar či fritézu.

Čo všetko môže dokázať váš nový multifunkčný hrniec a aké jedlá pripraví?

  • Smaženie - príprava jedál na oleji pri vysokých teplotách umožňuje hrncu smažiť mäso či zeleninu a nahradiť tak klasickú panvicu či wok.
  • Dusenie - vďaka pomalému vareniu jedál v menšom množstve vody alebo omáčky vie multifunkčný hrniec uvariť napríklad hovädzí guláš, kura na smotane či zeleninové ragú a ďalšie jedlá.
  • Pečenie - na pečenie používa multifunkčný hrniec suché teplo, vďaka ktorému upečie rôzne koláče, chlieb, ale aj mäso.
  • Grilovanie - vysoká teplota na povrchu hrnca je ideálna na grilovanie mäsa alebo zeleniny.
  • Varenie v pare - brokolicu, lososa v pare, knedličky a mnoho ďalšieho vám tento multifunkčný pomocník pripraví šetrne a zdravo v horúcej pare.

Príprava jedál v multifunkčnom hrnci je rýchla aj vďaka viacerým poschodiam, ktorými hrniec disponuje. Multifunkčné hrnce majú prednastavené programy na prípravu rôznych druhov jedál – od polievok, mäsa, dezertov až po jogurt. Okrem toho, že dokážu nahradiť viacero spotrebičov sú energeticky úspornejšie, pretože umožňujú kratší čas varenia oproti klasickým metódam.

Pre tých, ktorí hľadajú univerzálne riešenie pre rôznorodé potreby varenia, ale aj pre menšie kuchyne s limitovaným priestorom je multifunkčný hrniec skvelým riešením.

Obrázok, na ktorom je kuchynský spotrebič, vnútri, jedlo, domáci spotrebič

Obsah vygenerovaný umelou inteligenciou môže byť nesprávny.

Sencor multifunkčný hrniec.

sencor-multifunkcny-hrniec

Zdroj: PLANEO

Ako si vybrať spoľahlivý multifunkčný hrniec?

Ako pri iných spotrebičoch, tak aj pri multifunkčných hrncoch, je dôležité venovať pozornosť niekoľkým dôležitým parametrom, aby ste si vybrali spoľahlivého pomocníka na dlhé roky.

Toto sú najdôležitejšie parametre, ktoré odporúčame sledovať pri kúpe multifunkčného hrnca:

  • Príkon - tento parameter súvisí s rýchlosťou ohrevu a prípravy pokrmov. Udáva sa vo wattoch (W) a čím vyššia je jeho hodnota, tým väčšia je aj spotreba elektrickej energie. Multifunkčné hrnce pre domáce využitie majú príkon väčšinou od 600 až 1 000 W – tieto hodnoty sú ideálne vtedy, ak nechcete hrniec väčší ako 3 litre. V opačnom prípade budete musieť vyberať z modelov s príkonom nad 1 000 W, aby bol hrniec dotačne výkonný pri väčšom objeme.
  • Objem - vyberte si taký multifunkčný hrniec, ktorý zodpovedá veľkosti vašej domácnosti. Hrniec s objemom od 1,5 do 3 litrov je ideálnym riešením pre bežné domácnosti s 2 až 3 členmi. Pre štvorčlennú rodinu odporúčame siahnuť po hrnci s objemom od 5 litrov a väčšie rodiny budú potrebovať aspoň 9 litrový multifunkčný hrniec. 
  • Materiál - multifunkčný hrniec je vyrobený najčastejšie z kombinácie viacerých materiálov - plast alebo nerez. Plast je prirodzene menej odolný ako nerez, dôležitejšie však je z akého materiálu sú vyrobené vnútorné komponenty hrnca – ideálne ak sú nerezové, pretože tento materiál má dlhšiu životnosť. Súčasťou hrnca býva aj pokrievka, ktorá umožňuje sledovať celý priebeh prípravy pokrmu. Môže byť vyrobená z nerezu alebo plastu v kombinácii so sklom.
  • Funkcie - kvalitnému multifunkčnému hrncu by nemal chýbať časovač pre nastavenie požadovanej doby prípravy pokrmu, funkcia odložený štart či udržiavanie teploty, vďaka ktorej je hrniec schopný udržať jedlo teplé až do jeho servírovania. Niektoré drahšie modely môžu disponovať aj automatickým čistením po skončení varenia a výhodou je tiež, ak sa dajú komponenty hrnca umývať v umývačke riadu (určuje výrobca v popise spotrebiča).

Všetkých pomocníkov do kuchyne kúpite v PLANEO elektro

Vyberte si nového pomocníka na varenie na stránkach overeného predajcu planeo.sk z pohodlia domova online alebo navštívte ktorúkoľvek z predajní PLANEO po celom Slovensku, kde vám špecialisti na elektro ochotne pomôžu s výberom.