Buď MAJSTROM GRILU! Trendy a grilovacie recepty s omáčkami Hellmann’s

Buď MAJSTROM GRILU! Trendy a grilovacie recepty s omáčkami Hellmann’s

Tajná zbraň každého skutočného znalca grilovania

Grilovacia sezóna je oficiálne zahájená a spolu s ňou prichádza nielen vôňa pečeného mäsa a zeleniny, ale aj priestor pre chuťové experimenty. Grilovanie spája ľudí. Je to neformálne, voňavé a vždy trochu kreatívne. Môžete sa hrať s chuťami, kombináciami a samozrejme s omáčkami, ktoré dotiahnu každý recept do dokonalosti. Prinášame tipy, trendy a recepty, ako byť MAJSTROM GRILU.

Pestrosť a jednoduchosť

Omáčky Hellmann's umožňujú kreativitu aj bez hodín strávených v kuchyni. „Aj tento rok budú hojne obľúbené zdieľané stoly, streetfood štýl a kombinácia mäsa i bezmäsitých variantov, a práve tu omáčky hrajú kľúčovú úlohu,“ hovorí Milan Sahánek, manažér kuchárskeho servisu firmy Unilever pre ČR a SR a vedúci Kuchárskeho tímu v UFS Kuchárskom štúdiu. Jednou z najobľúbenejších verzií grilovaného pokrmu sú špízy – aj vďaka svojej variabilite, jednoduchosti a rýchlosti prípravy. Nebojte sa ich kombinovať, grilovanie je zážitok, nie rutina.

Tip šéfkuchára: Špízy s omáčkou vo vnútri!

Zabudnite na obyčajné špízy – skúste omáčku Hellmann's priamo medzi surovinami. "Medzi kúsky mäsa a zeleniny naneste štetcom alebo lyžičkou vrstvu jednej z grilovacích omáčok Hellmann’s – napríklad omáčku BBQ. Omáčka sa počas grilovania krásne prepojí s chuťou surovín a každé sústo bude šťavnatejšie a zaujímavejšie," odporúča Milan Sahánek.

Vychytávka na koniec – na špíz použite dve vidličky alebo dvojzubý grilovací špíz – suroviny sa nebudú pretáčať a omáčka zostane tam, kde má!

Vyskúšajte recepty s omáčkami Hellmann's:

Grilované mäsové špízy s ananásom a kapustou

  • 200 g Hellmann’s BBQ omáčka
  • 1 lyžica sušených chilli papričiek
  • 2 strúčky cesnaku
  • 500 g kuracích pŕs
  • 250 g ananásu
  • 1 paprika
  • 1-2 červená cibuľa
  • 2 lyžice oleja

Pripravíme si marinádu zmiešaním grilovaciu omáčku, prelisovaného cesnaku a korenia. Mäso si nakrájame na dvojcentimetrové plátky a namarinujeme v polovici pripravenej marinády. Necháme ho v chladničke asi pol hodiny. Ananás, papriku aj červenú cibuľu si nakrájame na dvojcentimetrové kúsky. Pripravíme si špízy – na špajle napichujeme striedavo kúsky mäsa a zeleniny. Špízy grilujeme a priebežne otáčame. Ideálna je teplota 150 stupňov – špíz je potom dokonale urobený po 10-12 minútach. Servírujeme so šalátom.


Špízová nádielka s Hellmann’s

  • 600 g bravčovej krkovičky (alebo kuracích stehien bez kosti)
  • 1 červená paprika
  • 1 žltá paprika
  • 1 červená cibuľa
  • 1 cuketa
  • 3–4 lyžice Hellmann’s BBQ omáčky
  • 1 lyžica medu
  • 1 lyžica oleja
  • 1 lyžica údenej papriky
  • Soľ, čierne korenie

Mäso nakrájajte na kocky o veľkosti cca 3 cm. V mise zmiešajte Hellmann's BBQ omáčku, med, olej, údenú papriku, soľ a korenie. Pridajte mäso, premiešajte a nechajte marinovať aspoň 1 hodinu (alebo ideálne cez noc v chladničke). Papriky, cuketu aj cibuľu nakrájajte na kúsky podobnej veľkosti ako mäso. Na špajli alebo grilovacej ihle striedavo napichujte mäso a zeleninu – kombinujte farby pre pekný vzhľad. Grilujte na strednom žiari cca 12–15 minút. Pravidelne otáčajte a v polovici potrite ďalšou vrstvou Hellmann's BBQ omáčkou. Ku koncu nechajte omáčku ľahko skaramelizovať. Podávajte s čerstvým pečivom, zeleninovým šalátom a miskou omáčky Hellmann's ako extra dipom.


Grilované krevetové špízy

  • 20 kreviet
  • Červená paprika
  • Jarná cibulka
  • Citrón
  • Hellmanm´s omáčka Sweet Chili Samba

Papriku nakrájame na prúžky. Jarnú cibuľku očistíme a nakrájame na zhruba centimetrové kúsky. Krevety rozmrazíme, ak máme mrazené. Potom ich olúpeme a zbavíme črievka. Na špíz napichujeme krevety, papriku a jarnú cibuľku. Osolíme a pokvapkáme citrónovou šťavou. Podávame s pikantnou Samba omáčkou, ktorá sa vďaka paprike, cesnaku a bylinkám výborne hodí ku krevetám.


Burger so slaninou a syrom

Šťavnatý, voňavý a dokonale dochutený – tak má vyzerať burger snov. Poskladajte si poriadny! Nejde len o mäso – toto je celá symfónia chutí. Od chrumkavej žemle, cez šťavnatý základ až po omáčku, ktorá všetko spojí dohromady. A práve tam má Hellmann's hlavnú úlohu.

  • 130 g mletého hovädzieho mäsa
  •  1 lyžica oleja
  •  2 plátky slaniny
  •  1 plátok tvrdého syra
  •  1 veľká celozrnná žemla
  •  2 plátky paradajky
  •  Kúsok šalátovej uhorky
  •  2 lyžice tatarskej omáčky Hellmann's
  •  Soľ, korenie

K hovädziemu mäsu pridáme korenie a miešame až do mazľavej konzistencie. Zo zmesi vytvoríme placku cca 1,5 cm, vložíme do chladničky na 30 minút a necháme stuhnúť. Rozpálime gril, na ktorom opečieme mäso z oboch strán. Počas pečenia otočíme len raz a opekáme 3-4 minúty z každej strany. Potom necháme cca 5 minút odpočinúť, z oboch strán osolíme. Žemľu rozpolíme a opečieme. Na hornej polovici žemle necháme rozpustiť plátok syra. Pridáme na gril plátky slaniny, ktoré opečieme do chrumkava. Spodnú polovicu žemle potrieme tatárskou omáčkou, navŕšime plátky paradajok a uhorku, ktorú nakrájame na rezančeky. Pridáme druhú lyžicu tatárky, opečený burger, slaninu a priklopíme žemľou s rozpusteným syrom. Burger je pripravený na servírovanie.


Južanský coleslaw

Posledný recept sme vytipovali z kategórie príloh, hodiaci sa aj ako samostatný šalát alebo napríklad príloha práve ku grilovaným špízom. Krásne chrumkavá biela a červená kapusta dopĺňa ľahko kyslastá šalátová majonéza Hellmann's.

  • 2 olúpané jablká
  • 2 stonky brokolice
  • 2 cibuľky feniklu 
  • ¼ červenej a ¼ bielej kapusty  
  • 5 lyžíc Majonézy Hellmann’s Šalátová
  • Trochu citrónovej šťavy
  • Soľ a korenie k dochuteniu

Najemno nakrájame jablko, brokolicové stonky, fenikel, červenú a bielu kapustu. Najlepšie je nakrájať ich na zhruba rovnako veľké prúžky. Zeleninu s jablkom zmiešame so šalátovou majonézou Hellmann's. Dochutíme citrónovou šťavou, korením a soľou. Servírujeme.


Vylaďte gril na maximum – s omáčkami Hellmann’s

Slnko svieti, grily sa rozpaľujú a vzduch vonia po pečenom mäse – grilovacia sezóna je tu! A tento rok sa všetko točí okolo omáčok. Nie sú len doplnkom, ale kľúčovým prvkom, ktorý dodá každému sústu charakter. Pokiaľ hľadáte spôsob, ako svojmu grilovaniu dodať šťavu (doslova), omáčky Hellmann's sú presne to pravé.

Môžete mať perfektne ugrilované mäso, ale bez omáčky tomu často niečo akoby chýba. „Hellmann's omáčky majú skvelú konzistenciu, výraznú chuť a vďaka širokej ponuke si každý nájde svoju,“ hovorí Milan Sahánek, manažér kuchárskeho servisu firmy Unilever pre ČR a SR a vedúci Kuchárskeho tímu v UFS Kuchárskom štúdiu a dodáva: „Na stole mám vždy minimálne tri omáčky. náladu, a chuťové kontrasty robia jedlo zaujímavejšie.“

Grilovacie omáčky a šalátové dresingy

 

TATARSKÁ OMÁČKA

  • Úžasná chuť
  • Praktické „squeezy“ balenie
  • Vhodné pre vegetariánov
  • Skvelá na burger, k pečenému mäsu, zelenine i grilovanej rybe

Dokážete si predstaviť Tatársku omáčku len na hranolčekoch a vyprážanom syre? Chyba! Hodí sa aj k mnohým ďalším pokrmom. Je vyrobená z jednoduchých ingrediencií ako je olej, ocot a vajcia. Na rozdiel od majonézy však obsahuje kúsky zeleniny – cibuľky, pažítky a uhoriek. Skúste ju napríklad ku grilovanému mäsu, zelenine či rybám. Vďaka praktickému plastovému obalu ju navyše môžete pribaliť na každú akciu, ktorá sa odohráva von.

BBQ omáčka

  • Jemne zaudená príchuť
  • Smokey BBQ omáčka
  • Ideálna ku grilovanému mäsu
  • Praktické „squeezy“ balenie
  • Super ku grilovaným rebierkam
  • Hodí sa na každú grilovačku

Klasická BBQ grilovacia omáčka s jemne zaudenou príchuťou sa hodí ku grilovaným rebierkam, ale aj k inému poriadnemu kusu mäsa. Rozhodne nesmie chýbať na žiadnej grilovačke. Vďaka praktickému plastovému obalu ju navyše môžete pribaliť na každú exteriérovú akciu.

SAMBA

  • Skvelá ku grilovanému kuraťu
  • Výborná k bielemu mäsu, rybám a zelenine
  • Úžasná chuť
  • S paprikou, cesnakom a bylinkami
  • Hodí sa na každú grilovačku
  • Osvedčená kvalita

Vyskúšajte skvelú grilovaciu omáčku, ktorá v sebe skrýva jedinečnú kombináciu papriky a cesnaku, ktorá dodá vášmu grilovaniu ten pravý šmrnc. Výborná k čerstvým morským plodom, bielemu mäsu, rybe alebo grilovanej zelenine. Doprajte si pravú chuť grilovania a posuňte vašu grilovačku zase o kúsok vyššie!

CHEDDAR

  • Perfektný k nachos alebo mäsu
  • Skvelá chuť
  • Hodí sa na každú grilovačku
  • Praktické „squeezy“ balenie

Či už grilujete, pripravujete svoju obľúbenú večeru alebo si chcete s priateľmi vychutnať misku nachos chipsov, v každom prípade sa vám bude hodiť Hellmann's omáčka so syrom čedar. Perfektný nielen k mäsu a nachos, ale aj k ďalším obľúbeným pokrmom, ktorým dodá skvelú chuť a grády!

NOVINKA - SWEET CHILI SAMBA

  • Skvelá ku grilovanému mäsu
  • Úžasná chuť
  • So sladkou paprikou, cesnakom a chili papričkami
  • Hodí sa na každú grilovačku

Ostrejšia sestra Samby - to je Sweet Chili Samba, ktorá v sebe skrýva jedinečnú kombináciu sladkej papriky, cesnaku a chili papričiek. Perfektný nielen k mäsu, ale aj k ďalším obľúbeným pokrmom, ktorým dodá skvelú chuť. Vďaka praktickému plastovému obalu ju navyše môžete pribaliť na každú exteriérovú akciu. Plastový obal je ľahký a nerozbitný.

INOVÁCIE - ŠALÁTOVÝ DRESING FRANCÚZSKY

A je tu späť obľúbená chuť Francúzskeho krémového dresingu, ochutnajte! Hellmann's Francúzsky dresing je ideálny na prípravu ľahkých zeleninových a cestovinových šalátov, ale aj na dochutenie rôznych pokrmov z mäsa, zemiakov a varenej zeleniny. Chuťovo obohatí vaše obľúbené jedlo a urobí z neho nezabudnuteľný zážitok, ktorý oceníte vy, vaši blízki aj vaši kamaráti. Dresing je k dispozícii v prémiovejšom balení v skle.

Dalšie informácie o omáčkach vrátane receptov – www.receptynakazdyden.sk

Zdroj foto: Hellmann’s

Súťažná otázka:

Aká príchuť omáčky ku grilovaniu je Vaša obľúbená?

Zapojte sa do sútaže, odpovedzte na otázku a vyhrajte balíček grilovacích omáčok značky Hellmann´s!

Odmeníme ním troch šťastných vyžrebovaných výhercov 

Budeme radi, ak našu súťaž budete zdieľať na sociálnych sieťach 😊

Súťaž trvá do: 21.07.2025