Omladzuje aj lieči

Omladzuje aj lieči

Najstaršie zachované záznamy o citrónoch pochádzajú zo Stredného východu, asi z konca šiesteho storočia pred n. l. Starí Gréci ich začali pestovať na konci tretieho storočia pred n.l. a Rimania sa k nim pripojili ako pestovatelia o niekoľko storočí neskôr.
Tak ako v mnohých iných prípadoch, ovplyvnili rozsiahle politické zmeny aj skladbu jedálneho lístka európskych obyvateľov a po rozpade rímskeho impéria sa stalo ovocie v európskej časti sveta menej populárne, čo pravdepodobne spôsobili zmeny v dovoze a distribúcii tých, nie všade rastúcich zásobární vitamínov.

V tomto čase však už bolo o citrónoch známe, že sú liekom proti ochoreniu na skorbut, častou chorobou na dlhých plavbách moreplavcov. Išlo však o dosť drahý zdroj vitamínov, a preto sa robilo veľa pokusov, ako ich nahradiť lacnejšou a dostupnejšou zásobárňou. Nevyhnutnosť a výsledky blahodarného pôsobenia citrónov zvíťazili nad finančným aspektom a najmä námorné európske veľmoci zaradili prídel citrónovej šťavy ako povinnú súčasť režimu dňa pre námorníkov. Britská admiralita vydala napr. koncom 18. storočia nariadenie, že ak plavba bude trvať dlhšie než päť týždňov, sú povinní všetci členovia posádky pravidelne konzumovať citrónovú šťavu. Táto skutočnosť viedla dokonca k tomu, že britských námorníkov nazývali posmešným názvom „citronádnici".

V južných krajoch sa citrón, čo sa týka jeho šťavy alebo kôry, považuje za zdroj napomáhajúci buď na udržanie mladosti, alebo oddialenie staroby, alebo na obnovenie mladosti. Podľa veku a osobného želania konzumenta. Tieto vlastnosti sa neuvádzajú v odborných štúdiách a možno ich skôr zaradiť do oblasti želaní.

Citrón je však jedným z najlepších liekov na trávenie, pretože stimuluje tvorbu žlče. Okrem toho podporuje viazanie vápnika v tele a odporúča sa na prirodzenú redukciu hmotnosti. Je prevenciou proti zápche a pomáha pri prečisťovaní pečene i obličiek, zlepšuje krvný obeh a znižuje krvný tlak. Citrón má takisto blahodárne účinky na organizmus tých, čo zle znášajú bylinkovú liečbu.

Obsah vitamínu C v citrónoch je však nesporný a v časoch jarnej únavy alebo chrípkových ochorení je citrónový plod jedným z najobľúbenejších. Neodporúča sa, samozrejme, zachádzať do krajnosti a vypiť jednorazovo šťavu z niekoľkých citrónov. Je vhodné začať jedným alebo dokonca polovicou citróna denne, kým si telo nezvykne, potom dávku zvyšovať každý druhý alebo tretí deň. Najlepšie je použiť citrón v kombinácii s vodou. Polovicu citróna vytlačíme do približne 120 až 140 gramov vody a roztok pijeme počas dňa medzi hlavnými jedlami. Ak ho zmiešame s teplou vodou, môžeme ho piť aj pred jedlom, počas jedla alebo po ňom (neodporúča sa kombinácia s obilninami). Možno pridať aj med, ale nikdy nie cukor. Citrón s medom je veľmi výživná zmes, ktorá dobre lieči afty a ústne zápaly.

Citrónová šťava by mala nahradiť ocot pri dochucovaní jedál, na zlepšenie funkcie pečene sa odporúča pridať do surových šalátov trocha nastrúhanej citrónovej kôry.

Ľudové liečiteľstvo odporúča citrón nielen na vnútorné užívanie, jeho účinky zaznamenávame aj pri bolestiach hlavy. Stačí len nakrájať citrón na tenké kolieska, rozprestrieť ich na zloženú šatku a obviazať ňou čelo. Taký obklad veľmi dobre osvieži. Aj migrénu môžeme zmierniť, stačí niekoľko kvapiek citróna do nosa a bolesť ustúpi.