
Nevšedná veľkonočná tlačenka so surimi tyčinkami
Tento recept na nevšednú veľkonočnú tlačenku kombinuje surimi tyčinky, zeleninu a krémovú majonézovo-smotanovú zmes so želatínou. Výsledkom je lahodné a vizuálne atraktívne jedlo, ideálne na veľkonočný stôl.
Ingrediencie:
-
1 balíček surimi tyčiniek
-
3 mrkvy
-
1 balíček želatíny na vaječnú tlačenku a aspiky (napr. Dr.Oetker)
-
4 polievkové lyžice vody
-
300 ml majonézy
-
100 ml smotany na šľahanie
-
1 zarovnaná čajová lyžička soli
-
štipka korenia
-
šťava z ½ citróna
-
180 g sterilizovaného hrášku (bez nálevu)
Ešte potrebujeme:
-
formu na srnčí chrbát (30 x 11 cm)
-
potravinársku fóliu
Postup:
-
Príprava surovín: Surimi tyčinky necháme pri izbovej teplote rozmraziť. Mrkvu uvaríme do polomäkka a nakrájame na tenké hranolčeky.
-
Príprava želatíny: Želatínu necháme napučať vo vode podľa návodu na obale.
-
Príprava zmesi: V mise metličkou zmiešame majonézu so smotanou. Ochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Napučanú želatínu zahrejeme v kastróliku až do úplného rozpustenia (nevaríme!) a ihneď ju vmiešame do majonézovej zmesi.
-
Vrstvenie do formy: Formu na srnčí chrbát vyložíme potravinárskou fóliou. Nalejeme ⅓ želatínovej zmesi. Pozdĺžne naukladáme polovicu surimi tyčiniek, ktoré prekladáme mrkvou a hráškom. Zalejeme ďalšou ⅓ zmesi a opäť naukladáme tyčinky, mrkvu a hrášok. Zalejeme zvyškom zmesi.
-
Chladenie: Formu odložíme najmenej na 3 hodiny do chladničky, aby tlačenka stuhla.
-
Podávanie: Tlačenku vyklopíme z formy, odstránime fóliu a nakrájame na plátky. Pokvapkáme citrónovou šťavou a podávame s pečivom alebo chlebom.
Tip: Pred naliatím želatínovej zmesi môžeme do formy vyloženej potravinárskou fóliou naukladať natvrdo uvarené vajíčka nakrájané na plátky.
Zdroj foto: Dr Oetker