Nevšedná veľkonočná tlačenka so surimi tyčinkami

Nevšedná veľkonočná tlačenka so surimi tyčinkami

Tento recept na nevšednú veľkonočnú tlačenku kombinuje surimi tyčinky, zeleninu a krémovú majonézovo-smotanovú zmes so želatínou. Výsledkom je lahodné a vizuálne atraktívne jedlo, ideálne na veľkonočný stôl.

Ingrediencie:

  • 1 balíček surimi tyčiniek​

  • 3 mrkvy​

  • 1 balíček želatíny na vaječnú tlačenku a aspiky (napr. Dr.Oetker)​

  • 4 polievkové lyžice vody​

  • 300 ml majonézy​

  • 100 ml smotany na šľahanie

  • 1 zarovnaná čajová lyžička soli

  • štipka korenia​

  • šťava z ½ citróna​

  • 180 g sterilizovaného hrášku (bez nálevu)​

Ešte potrebujeme:

  • formu na srnčí chrbát (30 x 11 cm)​

  • potravinársku fóliu​

 Postup:

  1. Príprava surovín: Surimi tyčinky necháme pri izbovej teplote rozmraziť. Mrkvu uvaríme do polomäkka a nakrájame na tenké hranolčeky.​

  2. Príprava želatíny: Želatínu necháme napučať vo vode podľa návodu na obale.​

  3. Príprava zmesi: V mise metličkou zmiešame majonézu so smotanou. Ochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Napučanú želatínu zahrejeme v kastróliku až do úplného rozpustenia (nevaríme!) a ihneď ju vmiešame do majonézovej zmesi.​

  4. Vrstvenie do formy: Formu na srnčí chrbát vyložíme potravinárskou fóliou. Nalejeme ⅓ želatínovej zmesi. Pozdĺžne naukladáme polovicu surimi tyčiniek, ktoré prekladáme mrkvou a hráškom. Zalejeme ďalšou ⅓ zmesi a opäť naukladáme tyčinky, mrkvu a hrášok. Zalejeme zvyškom zmesi.​

  5. Chladenie: Formu odložíme najmenej na 3 hodiny do chladničky, aby tlačenka stuhla.​

  6. Podávanie: Tlačenku vyklopíme z formy, odstránime fóliu a nakrájame na plátky. Pokvapkáme citrónovou šťavou a podávame s pečivom alebo chlebom.​

Tip: Pred naliatím želatínovej zmesi môžeme do formy vyloženej potravinárskou fóliou naukladať natvrdo uvarené vajíčka nakrájané na plátky.​

Zdroj foto: Dr Oetker