Na jar mnohým chýba vitamín C. Ako ho doplniť?

Na jar mnohým chýba vitamín C. Ako ho doplniť?

Po zime sa viacerí z nás pasujú s nedostatkom vitamínu C, ktorý patrí medzi najsilnejšie antioxidanty. Ako ho organizmu dodať rýchlo, zdravo a chutne?

Ak s prvými jarnými lúčmi pociťujete únavu, krvácajú vám ďasná, máte oslabenú imunitu alebo sa vám ľahko tvoria modriny, môže byť za tým deficit vitamínu C. Našťastie, existuje veľa zdrojov, ako ho doplniť. Ktoré sú to?

  • Kyslá kapusta

Ak si chcete dopestovať prvú jarnú zeleninu na záhrade, budete si musieť chvíľu počkať. Našťastie, na trhu aj na jar nájdete kvalitnú kyslú kapustu. Preferujte produkty od slovenských farmárov, ktoré neobsahujú pridané látky, ako napríklad benzoan sodný. Kyslá kapusta je výborným zdrojom vitamínu C, ale aj probiotík a vlákniny.

  • Žihľava

Žihľava sa spája najmä s jarnou očistnou kúrou v podobe výluhu alebo čaju, avšak môžete ju pokojne nakrájať aj do šalátov. Okrem vitamínu C zabezpečíte svojmu organizmu i ďalšie vitamíny, minerálne látky, stopové prvky, antioxidanty i vlákninu.

  • Medvedí cesnak

Ďalšou jarnou bylinkou, ktorú nám dáva príroda k dispozícii na zahnanie jarnej únavy a doplnenie vitamínov, je medvedí cesnak. Obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B, jód, draslík, železo a známy alicín s antibakteriálnymi a antivírusovými účinkami.

  • Červená paprika

Výbornou zásobárňou vitamínu C je červená paprika. Zoženiete ju aj počas jarných mesiacov, avšak preferujte bio kvalitu, nakoľko ide o produkt z dovozu.

  • Petržlenová vňať

Vitamínom C je nabitá aj petržlenová vňať, ktorá výborne dochutí mnohé pokrmy. Skôr, ako vám vyrastie na záhrade, môžete si ju dopestovať v črepníku na okennom parapete.

  • Hrášok

Šálka vareného zeleného hrášku do tela doplní zhruba 38 percent odporúčanej dennej dávky vitamínu C. Nebojte sa ho pridať do zeleninových šalátov či polievok, ktoré oživí nielen svojou chuťou, ale aj príťažlivou zelenou farbou.

  • Brokolica

V šálke surovej brokolice sa nachádza až 135 percent dennej dávky céčka. Brokolica sa dá pripraviť šetrne v pare, aby v nej zostalo čo najviac zachovaného vitamínu C. Avšak môžete si z nej urobiť smoothie – zmixujte čerstvú brokolicu, jablko a vodu. Dochuťte medom a citrónovou šťavou.

  • Kivi

Ak trpíte deficitom vitamínu C, môžete si aj na jar pomôcť tak, že skonzumujte kivi. Jedna šálka kivi obsahuje viac ako 270 percent dennej dávky vitamínu C. Navyše príjemne osvieži a obsahuje aj ďalšie prospešné látky pre organizmus.
Mirka