5 zaujímavostí o kvercetíne

5 zaujímavostí o kvercetíne

Kvercetín patrí medzi flavonoidy, fytonutrienty nachádzajúce sa v rastlinách, ktoré majú množstvo zdravotných výhod. Čo ste o tejto látke možno nevedeli?

Nachádza sa v širokej škále potravín a nápojov

Ľudské telo si nedokáže kvercetín vyprodukovať vlastnými silami, ale nachádza sa v pestrej palete potravín, ako napríklad hrozno, čerešne, jablká, citrusy, cibuľa, pohánka, brokolica, rajčiny, červené víno, čierny čaj a tak ďalej. Hoci patrí k najrozšírenejším antioxidantom v ľudskej strave, mnohí ho neprijímajú v dostatočnej miere.

Má protizápalové vlastnosti

Chronický zápal ľudského telu neprospieva. Dôsledkom dlhodobých zápalových procesov v ľudskom organizme sú chronické ochorenia. Kvercetín patrí medzi známe a aj vedecky potvrdené protizápalové a antioxidačné látky. Podľa jednej zo štúdií 8-týždňové užívanie kvercetínu, spolu s vitamínom C, viedlo k zníženiu miery zápalu a oxidačného stresu. Kvercetín má teda schopnosť bojovať s aterosklerózou, vysokým cholesterolom, inzulínovou rezistenciou, cukrovkou, dnou, vírusmi, chronickým únavovým syndrómom a mnohými ďalšími.

Je skvelý na podporu obranyschopnosti

Robíte všetko preto, aby ste posilnili svoj imunitný systém? V tom prípade zaraďte do jedálneho lístka čo najviac potravín s obsahom kveretínu. Ten patrí medzi bezpečné a účinné prostriedky na posilnenie obranyschopnosti. V prípade potreby ho zoženiete aj vo forme doplnkov výživy.

Má potenciál znižovať stres

Doteraz uskutočnené štúdie na zvieratách spájajú kvercetín aj so znižovaním úrovne stresových hormónov, ako napríklad kortizolu. To mu dáva potenciál pomôcť človeku lepšie sa vyrovnať s každodenným stresom, ktorý patrí medzi hlavné príčiny vzniku mnohých ochorení.

Patrí medzi prírodné antihistaminiká

Histamín sa v tele uvoľňuje pri kontakte imunitného systému s alergénom. Dochádza k vzniku nepríjemných alergických symptómov, ako napríklad kašľu, vyrážkam, tráviacim problémom a podobne. Kvercetín je považovaný za prirodzené antihistaminikum a protizápalovú látku, ktorá dokáže stabilizovať uvoľňovanie histamínu. To sa môže prejaviť zmiernením alergických príznakov.
Mirka