Mýty v zdravom stravovaní. Ktoré sú najrozšírenejšie?

Mýty v zdravom stravovaní. Ktoré sú najrozšírenejšie?

Aj oblasť zdravého stravovania je plná mýtov, ktorým stále mnohí z nás veria.

 

Časté mýty v zdravom stravovaní

 

  • Nejedzte po sedemnástej a schudnete


Chcete schudnúť a rozhodli ste sa nejesť po sedemnástej hodine, hoci chodíte spať až o 22-hej a neskôr? Takýmto spôsobom je síce možné schudnúť, ale nie kvôli samotnej skutočnosti nejesť po určitej hodine. Hlavným dôvodom straty kilogramov je fakt, že váš celkový energetický príjem je nižší.

To znamená, že kľúčové sú v tomto smere kalórie prijaté za celý deň a hladovanie po sedemnástej nemá opodstatnenie. Ľahkú večeru si môžete s pokojom dopriať dve hodiny pred spánkom.

  • Vajíčka zvyšujú hladinu cholesterolu

Existuje viacero vedeckých štúdií, ktoré tento mýtus vyvrátili. To znamená, že primeraná konzumácia vajíčok neprispieva k vysokej hladine cholesterolu v krvi – v praxi to znamená, že jedno celé vajíčko alebo dva bielky denne sú súčasťou zdravej a vyváženej stravy.  Vajíčka sú výživné a predstavujú výborný zdroj železa, zinku, luteínu, zeaxantínu, vitamínu D i cholínu.

  • Znížte konzumáciu sacharidov na minimum a budete zdravší

Hoci je nízkosacharidové stravovanie populárne, stále sa väčšina odborníkov prikláňa k tomu, že ľudské telo sacharidy potrebuje.

Podľa jednej zo štúdií tí, ktorí jedia celé zrná, majú o 20 – 30 % nižšie riziko výskytu srdcových chorôb.

V rámci sacharidov by sme mali preferovať komplexné sacharidy, ako napríklad celé zrná či strukoviny.

  • Mrazené ovocie a zelenina sú menej výživné

Počas sezóny by sme mali preferovať sezónne a lokálne ovocie a zeleninu. Avšak počas zimy sú dobrou voľbou aj zamrazené a to z toho dôvodu, že sa zbierajú čerstvé a do niekoľkých hodín sú zamrazené. To zabezpečí, že si  v sebe zachovajú väčšinu dôležitých látok.

  • Jarná detoxikácia je nevyhnutnosť

Naše telo jarnú detoxikáciu nepotrebuje, pretože v ňom nepretržite fungujú prirodzené detoxikačné procesy. Ak ich chceme podporiť, mali by sme sa snažiť o zdravú a vyváženú stravu a nezaťažovať organizmus bielym pečivom, cukrom, kravským mliekom či priemyselne spracovanými potravinami.

  • Tento typ stravovania je najlepší

Aj medzi odborníkmi sa nájdu takí, ktorí nerešpektujú skutočnosť, že každý z nás je jedinečný a to, čo vyhovuje jednému, nemusí druhému. Základ je počúvať svoje telo – niekomu vyhovuje byť vegetariánom, je zdravý a fit, iný preferuje stredomorské stravovanie a je takisto zdravý a plný energie. Z tohto dôvodu nemožno žiadny spôsob stravovania označiť za lepší ako druhý.

  • Je nevyhnutné jesť 5-krát denne

Pre ľudí, ktorí sa snažia schudnúť, môže byť prínosné jesť 5-krát denne v menších množstvách. Avšak pokiaľ je človek zdravý, nie je problém, ak bude fungovať na troch jedlách denne. Opäť je to všetko o tom, že každý z nás je originál

Mirka