Mikuláš pre deti môže mať aj zdravú podobu

Mikuláš pre deti môže mať aj zdravú podobu

Predzvesťou Vianoc je Mikuláš. Naše ratolesti sa ho už nevedia dočkať. Rodičia ho však obľubujú menej, keďže vedia ako to chodí. Keď deti zbadajú plnú topánku sladkostí, sú k nezastaveniu. Nepomôže odporúčanie: „Každý deň iba jednu sladkosť.“ Veľkému útoku na maškrty zabránime v tomto čase asi ťažko, preto to skúsme inak a darujme deťom zdravšie pochutiny.


Horká čokoláda
Mikuláš sa bez čokolády veru nezaobíde. Zabudnite preto na lacné cukrovinky, či čokolády s obsahom kakaového prášku a stužených tukov. To sa veru pravej čokoláde veľmi nepodobá. Vyberte si čokoládu, ktorá má aspoň 50% kakaa. Majte na pamäti, že čím viac pravého kakaa, tým lepšie.

Čerstvé a sušené ovocie
Vnútiť deťom ovocie býva niekedy ťažké. Ak ho však dokážete lákavo či vtipne zabaliť, môžete mať vyhraté. Prípadne vsaďte na ovocné foundy s čokoládou, ktoré si spoločne spravíte. Pribaliť môžete aj sušené ovocie, je dostatočne sladké. Vhodné sú sušené marhule, hrozienka, slivky a hrušky. Dodajú deťom dostatok potrebných vitamínov. Prípadne, vyberte tie, ktoré sú máčané v čokoláde, na výber je dokonca aj horká.

Orechy
Vďaka obsahu zdravých esenciálnych mastných kyselín, vitamínov a minerálov, by v mikulášskom balíčku nemali chýbať. Radšej ako burské orechy, kúpte vlašské orechy, ktoré obsahujú zdraviu prospešné tuky. Vhodné sú aj mandle, pistácie a lieskovce. Opäť môžete vybrať aj tie máčané v čokoláde. Je to rozhodne menšie zlo, ako kekse a čokoládové figúrky.

Zabudnite na cukríky a lízanky
Oboje sú poriadnou pohromou pre zúbky našich detí. Lenže v balíčkoch od Mikuláša sú očakávané. Skúste to s cukríkmi z hroznového cukru, tie síce môžu byť tiež dosť tvrdé, ale aspoň sú zdravšie, ako ich klasická podoba. Predávajú ich dnes už aj rôzne ochutené.

Zdravé keksíky
Aj keksíky sa dajú nahradiť zdravšou alternatívou. Klasické, predávané v bežných obchodoch, bývajú plné kalórií či konzervantov. Navštívte teda bio obchod a pribaľte do balíčka keksíky s obsahom celozrnnej múky, orieškov a rôznych semiačok. Výborným nápadom sú aj cereálne tyčinky, ktoré bývajú bez umelých prísad.


Tieto zdravé alternatívy sú fajn, ale pripravte sa aj na možnosť, že vaše dieťa nad nimi bude ohŕňať nos. Preto by ste s takýmto miluláškym balíčkom mali začať od najútlejšieho veku. Očakávajte aj to, že budete musieť viac zainvestovať, ako pri klasických sladkostiach. Nuž, zdravie je prvoradé a menej je skoro vždy viac!

Autor: Andrea Zummerová