Granátové jablká pomáhajú predchádzať infekciám močových ciest

Granátové jablká pomáhajú predchádzať infekciám močových ciest

Infekcie močových ciest sa častejšie vyskytujú u žien ako u mužov. Prejavujú sa nepríjemnou bolesťou, častým močením, nutkaním na močenie a pálením pri vykonávaní malej potreby. Väčšinou sa liečia antibiotikami. Vždy lepšia ako liečba je však prevencia.

Najznámejším preventívnym prostriedkom proti infekciám močových ciest je brusnicová šťava alebo extrakt z brusníc. Pomôcť môžu aj potraviny, ktoré eliminujú výskyt baktérií spôsobujúcich zápal. Okrem brusníc je vhodné konzumovať aj čučoriedky, uhorky, artičoky a výborné je aj granátové jablko. Samozrejmosťou je dostatočný prísun tekutín, aby sa nežiaduce baktérie čo najskôr dostali z organizmu preč.

Šťava z granátového jablka
Hlavým dôvodom, prečo piť šťavu z granátového jablka, je vysoký obsah antioxidantov. Patria medzi potraviny s najvyššou antioxidačnou hodnotou. Tieto látky disponujú protizápalovými účinkami, čo je v čase vzniku infekcie na nezaplatenie.
Za najznámejší antioxidant je považovaný vitamín C, hojne zastúpený aj v granátových jablkách. Ak trpíte zápalom močového ústrojenstva, doprajte si dennodenne šťavu z tohto ovocia. Keď zápal pominie, snažte sa ju konzumovať preventívne aj spolu s ďalšími druhmi ovocia a zeleniny, ktoré disponujú veľkými zásobami antioxidantov. Myslite na to, že šťava z granátového jablka bsahuje až trikrát toľko antioxidačných látok ako červené víno alebo zelený čaj.

Nezabúdajte ani na ďalšie zdravotné výhody
Okrem toho, že granátové jablká prospievajú močovému ústrojenstvu, majú aj rad ďalších zdravotných výhod. Sú bojovníkmi proti rakovinovým ochoreniam, zabraňujú vzniku krvných zrazením, prospievajú kardiovaskulárnemu systému, znižujú hladinu cholesterolu v krvi a krvný tlak. Zastúpené látky sa tiež javia ako prevencia proti depresívnym poruchám i vzniku anémie. Granátové jablká by ste mali jesť i v prípade, že vám záleží na zdraví ústnej dutiny (disponujú antibakteriálnymi a protivírusovými účinkami).

Obsah granátového jablka v kocke
Ak máte granátové jablká k dispozícii, pokojne si ich doprajte hoci každý deň. Sto gramov obsahuje približne 83 kalórií a slušné množstvo rozpustnej i nerozpustnej vlákniny. Ďalej sú v ňom obsiahnuté sacharidy, malé množstvo proteínov, foláty, vitamíny skupiny B, vitamín C, E, K, draslík, železo, horčík, mangán, fosfor, selén, zinok a ďalšie.

-m-