
Marhuľový džem s levanduľou
Stačí na: asi 3 poháre à 375 ml
Doba prípravy: asi 25 minút
Prísady:
- 1 kg marhúľ očistených, odkôstkovaných a nakrájaných na malé kúsky
- 4 zarovnané KL čerstvých levanduľových kvietkov
- 1 balíček Gelfixu Super 3:1 Dr.Oetker
- 350 g cukru
Príprava:
- Do veľkého hrnca vložíme marhule a levanduľové kvietky. Obsah balíčka Gelfix Super 3:1 zmiešame s 2 PL cukru a pridáme k ovociu. Za stáleho miešania asi 1 minútu dôkladne povaríme.
- Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne 5 minút.
- Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve prevareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame doň ešte 2 zarovnané KL Kyseliny citrónovej Dr.Oetker.
- Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme viečkami, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.
Tip:
- Miesto čerstvých levanduľových kvietkov môžeme použiť 2 KL sušených kvietkov.
- Ako náhradu marhúľ môžeme použiť nektarinky.
- Použitím levandule sa trvanlivosť džemu skráti maximálne na 4 mesiace.
Zdroj foto: Dr. Oetker