Listovou zeleninou proti zápche?

Listovou zeleninou proti zápche?

Existuje mnoho spôsobov, ako si poradiť so zápchou. Účinný je pohyb, dostatok tekutín a tiež konzumácia potravín bohatých hlavne na vlákninu. Vhodné sú teda napríklad jablká, fazuľa, ľanové semiačka či listová zelenina.

Listovou zeleninou proti zápche
Ak máte problém so zápchou, v prvom rade je potrebné upraviť stravovanie, zvýšiť príjem tekutín a viac sa hýbať. Ďalším krokom môže byť aj zvýšenie príjmu listovej zeleniny, ktorú možno použiť nielen do šalátov, ale aj na prípravu širokej škály chutných pokrmov. Navyše sa postupne zbavíte nafúknutého brucha a nepríjemných pocitov, s ktorými je nepravidelná stolica spojená. Navyše ochránite organizmus pred zdravotnými problémami, ktoré spôsobujú nahromadené toxíny v ľudskom organizme, a posilníte celkovú obranyschopnosť.
Listová zelenina, ako napríklad kapusta, špenát, hlávkový šalát a ďalšie, sú bohatým zdrojom vlákniny. Práve vláknina je kľúčová pri odstraňovaní problémov so zápchou. Denne by sme mali skonzumovať okolo 25 až 30 gramov vlákniny, lenže mnohí z nás neprijmú ani polovicu. Zmeniť to možno aj zvýšením príjmu listovej zeleniny. Okrem toho je nabitá aj ďalšími látkami, ktoré prospievajú zdraviu.

Pozitívne účinky listovej zeleniny
Kel okrem toho, že prospieva tráveniu, obsahuje aj slušné dávky ďalších živín. Vitamín C posilňuje imunitu, vitamíny skupiny B prospievajú nervovej sústave a podporujú činnosť metabolizmu. Z minerálov sú zastúpené vápnik, horčík, železo a ďalšie. Je vhodným prostriedkom na zníženie cholesterolu v krvi.

Špenát je zdrojom železa, ktoré zabraňuje vzniku anémie a tiež prospieva zraku. Obsahuje minimum kalórií, čiže je vhodný aj do diétneho jedálnička. Okrem železa obsahuje aj vitamíny skupiny B, vitamín A, E, K a aj draslík, horčík, vápnik, zinok a ďalšie.

Brokolica pripravená v pare je naozaj veľmi chutná. Je zásobárňou vitamínu C a A, ktoré sú dôležité antioxidanty. Okrem toho, že je prevenciou zápchy, bojuje proti infekciám a posilňuje imunitu.

A čo ďalšie druhy listovej zeleniny? Kapusta, a hlavne kyslá, je starým známym prostriedkom proti zápche a tiež skvelo podporí fungovanie imunitného systému. Mangold zasa obsahuje rutín, ktorý priaznivo vplýva na kŕčové žily. Rukola obsahuje draslík, ktorý prospieva srdcovocievnemu systému. Zastúpené fytochemikálie zasa podporujú kognitívne funkcie mozgu.

-m-